Serdat Turgut sordu: Amerika seçim yapmayı neden beceremiyor?

Habertürk yazarı Serdat Turgut "Kafasına koyduğunda saatte 65 bin kilometre hızla hareket etmekte olan bir göktaşına uzay aracı indirip onun yüzeyinden test örnekleri almayı becerebilen Amerika basit bir başkanlık seçimini gerçekleştirmeyi bir türlü beceremiyor" diyerek nedenini sorguladı.

Habertürk gazetesi yazarı Serdar Turgut, "Amerika seçim yapmayı bir türlü neden beceremiyor?" başlıklı yazısında, bu sorunun ilk cevabının "şu anda var olan seçim sisteminin ülkenin anayasasının ilk yazıldığı 18’inci yüzyıl koşullarına uyumlu olması" olduğunu söyledi. Söz konusu sistemi "çağdışı" olarak değerlendiren Turgut, "Sanki hala 18’inci yüzyıldaymışız gibi sistem işletilmeye çalışıldığından da daima tıkanıklıklar ve aksamalara yol açıyor. Örneğini son seçimde gördük bunu" diyerek, şunları kaydetti:

ELECTORAL COLLEGE MESELESİ

Anayasa metninin kaleme alındığı günlerde sistemin kurucu babaları seçmenlerin ülkeyi ilgilendiren her konudan haberdar ve bilgili olmalarının imkansız olduğunu düşünerek adına ‘electoral college’ denilen sistemi kurmuşlardı.

Ülke genelinde verilen oyların çoğunluğunu alan adayın bile seçilmemesine yol açabilen bu sistemde eyaletlerdeki bir seçmen kurulu verilen oyların nasıl dağıtılacağına karar veriyorlar. ‘Electoral college’ kurumunu seçmen kurulu olarak çevirebiliriz ama bunu köy ihtiyarlar heyetlerinin işleyişi ile açıklamak belki daha iyi olacak. Köyde insanların hepsinin bilgili ve eğitimli olmadığını düşünen heyet onların ifade etmeye çalıştıkları tercihlerini, nasıl yorumlamak gerektiğini söyleyebilir. Amerikan seçim sistemi de temelde bu mantık ile çalışmaktadır. Seçim sistemi açısından ABD sanki bir 18’inci yüzyıl köyü gibidir.

Sistemin temelinde demokratik hakları verilen seçmenlerin bilgi eksikliği nedeniyle doğru karar veremeyeceği inancı yattığından halkın verdiği oylar yerine bu kurulların verdiği oylar ile sonuç belirlenmeye çalışılıyor. Devamlı demokrasisinden bahseden Amerika bu nedenle paradoksal olarak temelde antidemokratiktir.

Yazının tamamı için tıklayınız