Serdar Turgut

Habertürk

Yaşım 60, Türkiye'deki hayatım ya ekonomik krizde ya da ekonomik kriz gelecek bekleyişinde geçti.

Yıllardır birçok karar alındı, birçok şok paket devreye sokuldu. Fakat reel ekonomiyle değil sadece onun görüntüleriyle uğraşıldı.

Sonuçta gelinen nokta belli. "Artık ekonomik kriz olmaz" denilirken çoktan bir krize girdik bile.

Etrafta gerçek temelleri anlatılmayan birçok kavram uçuşuyor. "Faiz indirilsin", "İndirilmesin" tartışması bu havada uçuşan kavramların en çarpıcısı.

Herkes ekonomist olmak zorunda değil ve herkes ülke ekonomisinin yapısının çözümlemesini yapıp da sonra dinlemek durumunda değil bu tartışmaları.

Faizler ve kurlar hakkında büyük laflar ediliyor ve biz, "Acaba temelde ne oluyor?" diye şaşırıp bakıyoruz. Dün birçok ekonomik birimin sorumlularıyla birbiri ardına zirveler yapıldı. Bir şeyler oluyor ama tam da ne olduğunu kavrayamıyoruz.

Tam ne olduğunu anlayabilmemiz için ülke ekonomisinin yapısal sorunlarını çözümlemek gerekiyor.

Ben New York'ta bir vatandaş inisiyatifi aldım ve değerli ekonomist ve burada çok büyük bir bankanın önemli görevinde bulunan Mustafa Öktem ile oturup "Bu yapısal sorunları anlatmaya girişelim" dedik. "Olan biteni gündelik dille anlatalım" diye yola çıkıp bir yazı dizisi hazırladık. Çok yakında gazete yönetimine göndereceğim, uygun görürlerse yayınlanır...

* * *

Bir zamanlar Öteki Türkiye terimini dilimize pelesenk eden; Demokrat Parti dönemi Türkiye Ekonomisi üzerine yazdığı Doktora tezi ile ekonomi bilgisini ele güne karşı ispat eden; Televoleci ekonomistleri çıtır çıtır yerim diyebilme cesareti gösteren ama her şeye rağmen "Penis yazarı" olarak anılmayı, seks ve Türkiye şartlarında yanlış anlaşılan espriler yazmayı her şeye tercih eden Serdar Turgut, bu kez aksini yaptı.

Yaşadığı New York'tan ekonomide olan biteni gündelik bir dilde anlatan bir yazı dizisi hazırladı.

Serdar Turgut'u günün köşe yazarı seçip hazırladığı yazı dizisini merakla beklediğimizi ekleyelim.