Serdar Turgut Washington Post'tan bildirdi!

Serdar Turgut'un gazetelerin geleceği ile internet medyası arasındaki denklemi analiz eden yazıları sürüyor. Turgut Washington Post'tan sıcak gelişmeleri köşesine taşıdı...

GAZETECİLER.COM
Habertürk
yazarı Serdar Turgut, ABD basınındaki sıcak gelişmeler üzerinden yaptığı medya okumalarına bugün de devam etti.

Dünyaca ünlü Washington Post'u satın alan Jeff Bezos'un gazetesine yaptığı ziyarette yaşananları paylaşan Serdar Turgut gazeteler ile internet medyası arasındaki denklemin geleceğini tartıştı. İnternet medyasının içerik üzertme sorunu nedeniyle gazetelere muhtaç olduğunu savunan Turgut, Washington Post'un yeni patronu Jeff Bezos'un amazon.com'un sahibi olduğunu hatırlattı.

İşte Serdar Turgut'un o yazısı:

 PATRONUN GAZETE ZİYARETİ

AMAZON.COM'un patronu Jeff Bezos'un dünyanın en köklü gazetelerinden biri olan Washington Post'u satın alması hayli konuşulmuştu. Yeni medyanın gazetelere ihtiyaçları olduğunu bildiğimden Bezos'un hamlesi beni hiç şaşırtmamıştı. Yeni patron, kendisini merakla bekleyen gazetesinin merkezini geçenlerde ziyaret etti. O ziyaret sürecinde biz medyada çalışanlara ders olması gereken birçok olay vardı.

YENİ PATRON WASHINGTON POST'TAN NE İSTEDİ

Bezos, gazetesinde patron olarak muhatap alabileceği seviyede kimse olmadığından ilk çalışma kahvaltısını kıdemli gazeteci, VVatergate skandalini ortaya çıkarmasıyla ünlenmiş olan Bob VVoodvvard ile yedi. O ilk görüşmenin çok sıcak atmosferde geçtiği söyleniyor.
Gazetedeki tüm yazarlar ve muhabirler, kıdemli gazeteci YVoodvvard'ın ilk intibalarıni haklı olarak merak ediyorlardı. Ondan gelen hava, gazetenin geleceğine de ışık yakacaktı.
Gazetecilikte olduğu kadar patron çözümlemede de usta olduğu söylenebilecek VVoodvvard, görüşmeden hayli etkilenmiş olarak çıktı.
Yeni patronun "gazeteciliğe adanmış bir ruh hali olduğunu ve köklü gazetenin habercilik işini bildiği gibi sürdürmesi gerektiğini" söylediğini aktardı arkadaşlarına.

İNTERNET MEDYASI NEDEN İÇERİK ÜRETEMİYOR?

Bu internet ortamında gelen yeni patronun, gazetenin ölümüne veya sadece dijitalde var olmasına yol açacağını düşünen gazeteciler arasında VVoodvvard'dan gelen mesaj büyük ferahlık yarattı.
Jeff Bezos, o görüşmeden sonra yazı işleri kadrolarıyla da kahve içti, VVoodvvard'a verdiği güvenceleri orada da tekrarladı. Haberciliğe, gazeteye çok önem verdiğini ve onlardan gerçek gazetecilik istediğini anlattı.
Bu noktada şahsi bir dipnot koymalıyım. Ben yeni medyanın, içerik yaratmak için gazetelere ihtiyacı olduğunu ancak gazetelerde çalıştırabilecek türde usta ve uzman yazarlar, gazeteciler olmadıkça yeni medyanın içerik yaratmasının imkânsız olduğunu biliyorum ve bunu bir süredir ifade de ediyorum.(Yakında son noktasını koyacağım "yeni medya" konulu kitabımda bunun gerekçelerini açıyorum.) İşte bu yüzden Bezos'un Washington Post'u alması bazı insanları şaşırtırken benim tam da beklediğim bir hamleydi.
Ben yeni medya ortamında gazeteciliğin ölmeyeceğini, aksine yeniden canlanacağını, sadece yapılış biçimin ve sunuluşunun değişeceğini düşünüyorum.
Dolayısıyla Bezos'un gazetesine yaptığı ilk ziyaret, dünyadaki tüm gazeteciler açısından umut veren bir olaydır.

"HEYECAN VERİCİ DİKKAT ÇEKİCİ OLUN"

Bezos'un gazetecilere verdiği mesajlarda dikkatimi çeken bir şey daha oldu.
Büyük patronun, konuştuğu tecrübeli gazetecilere sadece tek bir tavsiyesi, olmuş. "Heyecan verici, dikkat çekici olun" demiş.
"Yılların gazetecilerine bir yeni patronun tavsiye vermesi de olur mu" diye de düşünmeyin. Çünkü o patron, milyonlarca sitenin her gün dikkatleri çekmek için birbirleriyle yarıştığı, ancak bunu başaranların ayakta kalabildiği bilyeni medya dünyasından geliyor. Bu nedenle onun bu konuda verdiği tavsiyenin önemi çok fazla.

BUNU TÜRK GAZETECİLER DE DÜŞÜNMELİ

Bunu biz Türk gazeteciler de düşünsek yeridir. Bazı günler gazetelerin neredeyse birbirine benzer sayfalarla çıkabildiği, herkesin aynı konularla uğraştığı, çarpıcı bir şey söylememenin kıymetli sayıldığı, vasat olmanın başarının en büyük kriteri olduğu ve gazetelerin aynı başlıkla çıkmadığı günlerde güçlülerin canının sıkılabildiği bir ülkede, "Heyecan verici, dikkat çekici olun" tavsiyesi üzerine iyi düşünmemiz gerekiyor.

VASATLARIN BAŞARI HİKAYELERİNİ DİNLİYORUZ

Bizler köşe yazarları, muhabirler, yazı işleri elemanları olarak her gün işimize memur tavrıyla yaklaşma hakkına sahip değiliz. Evet belki Türkiye bugünkü durumunda bizden vasat olmak dışında başka bir şey talep etmiyor olabilir ve sadece vasatı tutturanların başarı hikâyeleri etrafta görülebilir.
Ama bizler en azından kendimize saygımız varsa her gün ne iş yapıyorsak olalım o işimizde heyecan verici, dikkat çekici ve fark yaratıcı olmak zorundayız.
Gerçi onun tavsiyesi benim açımdan yeni değil, ama ben Bezos'un ziyaretinden kendime bu konuda yine bir ders çıkarmaya tte kararlıym.
Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın