Şehit kızı gazeteciden bedelli yazısı

Babası Yüzbaşı rütbesi ile Kore'de şehit olmuş olan bir gazeteci bedelli askerlik ile ilgili ne düşünür. İşte o gazetecinin yazısı.

Babası Yüzbaşı Kaya Aldoğan'ı Kore'de şehit veren Posta gazetesi yazarı Yazgülü Aldoğan bedelli askerlik konusundaki görüşlerini yazdı:

İşte gazeteci ve akademisyen Yazgülü Aldoğan'ın başlıklı yazısı

İnternet üzerinde yoğunlaştırılan bir eylemle bedelli askerliğin yeniden çıkması için baskı yapılıyor. Birbirinden acıklı mektuplar ulaştırılıyor köşe yazarlarına, “Eşimin küçük bir işletmesi var, üç çocuğum ve annesiyle bize bakıyor. Askere giderse çalışamayacak, biz ne olacağız?” “Master, yaptım, doktora yaptım. Amerikalarda staj yaptım. Otuzbeş yaşına gelmiş adam askerlik mi yapabilir, bir kereliğine af” Sesi çıkabilen, eli internete erişebilen, işi, işyeri, doktorası, en önemlisi parası olan mutlu azınlığın gerekçeleri de var! Ya ötekiler?

Eğitimde fırsat eşitliğinden payının alamamış, bırak doktorayı, üniversiteyi, parası olmadığı için liseye bile gidememiş, çocuk yaşında ailesine bakmak için inşaatlarda, tarlada, fabrikada çalışmış Anadolu delikanlıları. İnternetin tuşlarına dokunamadıkları, köşe yazarlarına etkileyici mektuplar yazmayı bilemedikleri için mi bir buçuk yıl sınır karakollarında, karlı dağların zirvelerinde, terör örgütü baskını bekleyerek, ne zaman öleceklerini bilmeden çıktıkları operasyondan, terhislerine 20 gün kala, şehit olup tabutta dönmek kaderleri? Bu vatanı korumak, sadece onların mı görevi, onların mı can borcu?

Terörün can aldığı bir ordunun vatandaşlık görevi saydığı askerlik yapan gençler içinde bedelli bedelsiz ayırımı yapmak, bölücülüktür! Bölücülük sadece etnik kökenle, dinle olmaz, sınıfsal da olur. Zengini kayırır, yoksulu askere gönderirseniz en büyük nefret tohumunu ekersiniz.

Ha, askerlik süresi uzunmuş, ordu hantalmış, tartışılsın. Hatta bence askerlik, tıpkı polislik gibi profesyonel bir iş olsun. Lise öğrencilerine yaz aylarında kamp yaptırarak askerliği öğretin. Geri kalanını da profesyonel orduyla, yetişmiş, silah kullanmasını bilen personelle yürütün. Ama tuzu kuru, işim gücüm var, askere gidemem diyene yapılacak ayrıcalık, şehitlerin kemiklerini sızlatır, ailelerinden de çok ah alır. Popülist görünmek adına buna niyetlenenler iyi düşünsün!