Şebnem Sunar Küçük: Kişiler haberin önüne geçti

Şebnem Sunar Küçük, Fuat Kozluklu'nun kanalla yollarını ayırmasından sonra yeniden ana haber spikerliğine başladı. Küçük'le Yeni Şafak'tan Hatice Saka konuştu...

Şebnem Sunar Küçük 16 yıldır Atv Haber Merkezi'nde spikerlik yapıyor. İstikrarlı bir çizgide başarı grafiğini yükselten Sunar, Fuat Kozluklu'nun kanalla yollarını ayırmasından sonra, ana haber bültenine geri döndü. “ -Haftasonu- Ana haber bülteninin hafta içine kıyasla daha önemsiz olduğu gibi bir durum söz konusu değil” diyen genç spiker, kompleksli olmadığının altını çiziyor. Kişilerin değil haberin önemli olduğunun unutulduğunu ifade eden Sunar, topluma faydalı bir iş çıkarmanın her şeyden önce geldiğini dile getiriyor.

Atv Türkiye'nin en büyük televizyon kanallarından biri. Sizin koltuğunuza talip olmak isteyen pek çok isim var. Bu tartışmalardan etkileniyor musunuz?

Hiç etkilenmiyorum. Bu bizim sektörümüzde çok sık yaşanır bir durum. Eskiden etkilenirdim. Beni daha çok ilgilendiren yanı çalıştığınız ekip. Eğer ekip değişirse o zaman etkilenebilirim ki bunu çok sık yaşadım. Hemen de adapte oldum. Uyumlu biriyseniz işiniz daha kolaylaşır. Ben de uyumlu bir insanım.

Fuat Kozluklu gelince haftasonu haberlerine dönmüştünüz. Başka bir isimle anlaşılır ve yine hafta sonu haberlere dönmenizi isterlerse tepkiniz nasıl olur?

Öncelikle, haftasonu ana haber bülteninin hafta içine kıyasla daha önemsiz olduğu gibi bir durum söz konusu değil. Seyircimiz haftasonu da aynı iştahla haber duymak istiyor ve bizden haber bekliyor. Ben Atv'nin ana haber spikeriyim görevim hangi günde haber okumamı gerektiriyorsa o gün çıkıp işimi yapıyorum. Bu konuda şimdiye kadar herhangi bir kompleksim olmadı.

Anchorman ve anchorwoman payelerinin kimlere verilip kimlere verilmeyeceği hep tartışılan bir şey oldu. Spikerlerin bu şekilde kategorilere ayrılması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bunun tecrübe ile doğru orantılı olduğunu düşünüyorum. Yılların gazetecisi hem haber okuyup hem de yorumlarsa anchorman ya da anchorwoman oluyor. Bunlar yıllar içerisinde kamuyonunun güvenini kazanmış kişiler.

İlla bir kategori yapılacaksa haber spikerlerinden kimleri anchorman ve anchorwoman olarak görüyorsunuz?

Kişiler, haber bültenlerinin önüne geçmiş görünüyor. Yıllardır "bu sene kim nereye transfer olacak", "o iyi, bunun ratingi kötü " diye konuşup durduk. Bana kalırsa bu süreç içerisinde haber bültenlerinin kendisini tartışmayı ihmal ettik. Tartışıldığı zamanlar oldu ama pek bir değişiklik olmadı. Artık bülteni nasıl geliştirebiliriz, yıllardır bütün kanalların kullandığı, neredeyse gelenekselleşmiş bu formatı nasıl daha iyi seyredilebilir hale getirebiliriz, bunu konuşmamız gerekiyor. Örnek olarak, muhabirler “anchorman”lerin arkasında kaybolmak yerine, daha fazla ön plana çıkarılabilir.

EN ÇOK ŞEHİT HABERLERİNİ SUNARKEN ZORLANIYORUM

Bazı spikerler çok donuk olmayı tercih ediyor. Haberi hiç yorum ve duygu katmadan aktarmayı seçiyorlar. Bu tip bir sunumu doğru buluyor musunuz?

Eğer ana haberi kastediyorsak doğru olmaz. Ama haber kanallarında rutin haber sunumları doğru okunduğu sürece rahatsız etmez. Amaç izleyiciye haberi düzgün ve doğru iletmektir. Ana haber bülteninde durum değişiyor. Canlı bağlantılarda ya da konukla konuşulduğunda her şeye hâkim ve rahat olmak gerekir. Gerektiğinde de yorum yapabilecek kapasitede olmak lazım.

Türkiye'de gündem hep çok yoğun ve maalesef acı olaylar sık sık yaşanıyor. Sunarken en çok zorlandığım ve asla unutamadığım dediğiniz bir olay oldu mu?

Tabii ki şehit haberleri… Hele o tabutlara sarılan eşlerin, annelerin haykırışları, hiçbir şeyden haberi olmayan bebeklerin görüntüleri, çocukların gözyaşları karşısında kahroluyorum. Kariyerim boyunca beni en çok zorlayan haberler hep şehit haberleri olmuştur. Son olarak Küçük Muhammet'in annesi tarafından öldürülmesi haberini okumakta çok zorlandım.

HABERCİLİK TİYATRO GİBİ

Türkiye sizi Atv ile tanıdı. Şebnem Sunar daha önce nerede ne yapıyordu?

Daha önceden yaptığım ufak tefek işler vardı ama gerçek mesleğim olan haber spikerliği Atv'de başladı ve hala Atv'de devam ediyor. Sanıyorum bu kadar uzun yıllar boyunca aynı kurumda çalışan tek kişi benim.

İlk kez kamera karşısına geçtiğinizde ne hissettiniz? Ben bu işi yapamam dediğiniz anlar oldu mu?

Hiç zorlanmadım. Biraz yapımla ilgili olabilir. Ben çocukluk yıllarımda, tiyatro, müzik ve sporla çok yoğun ilgilenen bir çocuktum. Kameranın karşısına ilk geçtiğimde tabii ki heyecanlandım ama "ben bu işi yapamam" demedim, aksine ben bu işi çok iyi yaparım dedim.

Sanatçılar sahne tozu yutan başka bir işte mutlu olamaz derler. Spikerler için de ekranın böyle bir etkisi var mı?

Uzun yıllar heyecan dolu, yüksek enerji gerektiren bir işten sonra başka bir işle tatmin olmak zor olsa gerek. Adrenalini yüksek başka bir iş bulmak da pek kolay olmaz sanırım.

Bundan sonraki hedefiniz ne?

Hedeflediğim yerdeyim ama her zaman daha iyisini yapmak için uğraşacağım. Topluma faydalı başka işler de yapmak istiyorum.