Sayım Çınar'ın Bavulu yine dopdolu

"Bu hafta gezilecek, görülecek ne çok şey var!" diyen Gazeteciler.com yazarı Sayım Çınar özel kültür ajandasını okurlarla paylaşıyor.

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR  sayimcinar@gmail.com

Baharın pırıl pırıl bir güneş ile kendini gösterdiği haftaya yeni kitaplar, yeni film ve belgeseller damgasını vuruyor. "Bu hafta gezilecek, görülecek ne çok şey var!" diyen Gazeteciler.com yazarı Sayım Çınar özel kültür ajandasını okurlarla paylaşıyor.

İşte Sayım Çınar'ın Bavulu'ndan çıkanlar:

ORHAN PAMUK SENESİ

Orhan Pamuk severler için şanslı bir dönem oldu bu aylar. Kırmızı Saçlı Kadın'ın ardından yepyeni bir haber var! Orhan Pamuk'un Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan yeni kitabı Hatıraların Masumiyeti, bir film kitabı. Kitap Pamuk'un bu film için yazdığı metinleri, konuşmaları ve filmden seçilmiş kareleri içeriyor.

2012 yılında İngiliz yönetmen Grant Gee ile Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi, İstanbul ve Pamuk'un dünyasını kapsayan bir belgesel için çalışmaya karar verdiler. Sonuçta ortaya 72. Venedik Film Festivali'nde eleştirmenlerin yoğun övgüsüyle karşılanan bir belgesel film Hatıraların Masumiyeti çıktı.

Türkiye'de 25 Mart'ta sinemalarda gösterime girecek olan Hatıraların Masumiyeti "The Innocence of Memories", İngiltere ve başka Avrupa ülkelerinde de sinemalarda gösteriliyor... Pamuk bu film için romandaki bir kahramanı geliştirdi. Bilin bakalım kim?

BABAMIN YALNIZLIĞI

Timaş son dönemde güçlü romanları okurla buluşturuyor. Pulitzer Edebiyat Ödülü seçici kurulu, "New England'dan bir baba-oğulun sınırlı hayatlarına, dünyayı ve ölümlülüğü algılamanın yeni yollarını sunan; hüznüyle neşesiyle yaşama gerçek bir övgü." yorumunu yapıyor yen romanları için. Timaş Babamın Yalnızlığı adlı kitabı yayınlandı, yazarı Paul Harding, çevirmeni Müge Atalay Bayyurt. Yaşamın ve ölümün kıyısında, zamandan ve mekândan bağımsız, saf hatıraların ve hafızanın hüküm sürdüğü bir dünyanın ürkütücü güzellikteki tasviri olarak nitelendirilen Babamın Yalnızlığı, keyifli bir edebiyat okuması öneriyor.

YENİ BİR BELGESEL!

Geçenlerde güzel bir projenin haberini aldım, yolda yeni bir belgesel var, Deniz Yayın haberini verdi. Proje Türk sinemasının 100. yıl dönümü için hazırlandı. Koç Holding bünyesinde AYGAZ ve ARÇELİK firmasının bir kültür hizmeti olarak değerlendirildi. Amaç müthiş zenginlik ve ilginç konular içeren sinemamızı 100 bölüm halinde kategorize edip bilinmeyen zenginliğini ortaya koymak. Yeşilçam'ın kenarda köşede kalmış ayrıntı ve güzelliklerini hatırlatıp unutulmamasını sağlamak. Tutkulu bir sinefil olarak belgeseli dört gözle bekliyorum!