Sayım Çınar yoğun kültür gündemine taraf oldu!

Kültür sanat gündemi bu hafta da yoğun... Sayım Çınar, Taraf'taki köşesinde yeni kitapların, yeni buluşmaların haberlerini aktarıyor.

SAYIM ÇINAR
sayimcinar@gmail.com

Kültür sanat gündemi bu hafta da yoğun, İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'ne sayılı günler kala yeni kitapların, yeni buluşmaların haberlerini ardı ardına alıyorum. Gündemin öne çıkanlarına gelince...

Anadolu'da Bir Kızım Var!

Eğitim kurumlarının, özellikle de köklü eğitim kurumlarının çocuklara, eğitime destek veriyor olması, etkinlik ve bağış toplantıları düzenlemesini çok önemsiyorum. Geçen günlerde önemli bir baloya da büyük mutlulukla katıldım.

Sainte Pulchérie Lisesi, kuruluşunun 170. yılını Fransız Sarayı'nda düzenlenen yardım amaçlı özel bir balo ile kutladı. Cacharel'in ana sponsorluğunda 21 Nisan Perşembe akşamı Fransız Sarayı'nda gerçekleşen kuruluş yıldönümü balosunda, Sainte Pulchérie Lisesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) işbirliğinde "Anadolu'da Bir Kızım Var" bağış kampanyası başlatıldı. Baloya, Sainte Pulchérie Lisesi'nin eski mezunları, öğretmenler ile iş, sanat ve cemiyet hayatının tanınmış simalarından yaklaşık 500 kişi katıldı.

Kuruluş yıldönümü balosunda, "Anadolu'da Bir Kızım Var" kampanyasını desteklemek amacıyla Ceyda Düvenci ve Serkan Altunorak'la çekilen bağış filmi de ilk kez davetlilere gösterildi. Balo sırasında, "Anadolu'da Bir Kızım Var" bağış kampanyasına destek olmak amacıyla Uğur Batur'un yönetiminde mini bir müzayede de düzenlendi.

Domuz Kasabı!

Mehmet Mollaosmanoğlu'ndan yeni kitabının haberini aldım geçen günlerde. Yine müthiş bir kurgu, yine aykırı bir konu üzerinden yürüyen tempolu bir anlatımla karşı karşıyayız. Konu kısaca şöyle; çıkışı olmayan dar bir vadide yaşayan ilkel bir grup insan, bir yandan ormandaki dev yaban domuzlarıyla da mücadele etmektedir. Bu vadide yaşayanların tuhaf, anlaşılmaz bir kuralı vardır, vadiye senede bir kere dış dünyadan birisi getirilmekte ve gelen 'takasçı' vadi halkından birisini seçip ölüme göndermekte ve onun yerine geçmektedir, böylece vadi nüfusunun sabit kalması sağlanmaktadır. İşte son takasçı da bizim kahramanımız, yani domuz kasabı olan İlimdar Can Çekirdek olur. Kahpece tuzağa düşürülmüş ve gözlerini bu vadide açmıştır. İlimdar, bu vadide bulunduğu süre zarfında hem hiç tanımadığı ve hepsinin anormal olduğunu düşündüğü insanlardan hangisini seçeceğine karar vermeye çalışacak, hem de neden burada olduğunu ve buradan kurtulmanın mümkün olup olmadığını araştıracaktır. Eylül ayında yayımlanacak bu güçlü romanı heyecanla bekliyorum.

Tarih ve Edebiyat Yazıları Kebikeç'ten

Ankara'da faaliyet gösteren Kebikeç Yayınları geçtiğimiz günlerde dikkat çeken bir kitabı okurlarına sundu. Ayşegül Keskin Çolak'a Armağan: Tarih ve Edebiyat Yazıları ismini taşıyan kitap, kelimenin tam anlamıyla kolektif bir çalışmanın ürünü.

Geçtiğimiz sene, genç yaşta yaşamını yitiren akademisyen Ayşegül Keskin Çolak anısına, başta halen Hollanda Leiden Üniversitesi'nde görev yapan eşi Hasan Çolak ve tamamına yakını Bilkent Üniversitesi Tarih bölümünden 24 arkadaşının katkıları ile ortaya çıkan kitap sosyal bilimlerin farklı uzmanlık alanlarından pek çok ismi bir araya getiriyor.

Kitaba yazıları ve emeği ile katılan isimler ise şöyle: Eugenia Kermeli-Ünal, Rhoads Murphey, Wendy Scase, Paul Latimer, Berak Burçak, Neslihan Demirkol, Hasan Çolak, Elif Bayraktar Tellan, Gülçin Tunalı, Zeynep G. Williams, Sena Hatip Dinçyürek, Sevim Kebeli İnan, N. Işık Demirakın, Zeynep Kocabıyıkoğlu Çeçen, Öykü Terzioğlu Özer, Yalçın Murgul, Görkem Gür, Rauf Kenan Arun, Zelal Filiz, Bülent Tellan, Elvan Kuzucu, Vasfiye Gül Açıkel, Uğur Acer, Muhammed Şaban Okka ve dikkat çekici kapak çalışması ile Aytekin Arıkan.


Yeni haftada yeni haberlerle buluşmak üzere, tarafımız Kültür Tarafı!