Sayım Çınar yazdı: Maviye boyanmış sularda...

Usta öykücü Cemil Kavukçu’nun deniz temalı 13 öyküsünü barındıran “Maviye Boyanmış Sular” yayımlandı. Antakya Uluslararası Altın Defne Film Festivali ise bu yıl 23 – 29 Kasım’da düzenlenecek.

SAYIM ÇINAR- KÜLTÜR TARAFI

Usta öykücü Cemil Kavukçu’nun deniz temalı 13 öyküsünü barındıran “Maviye Boyanmış Sular” yayımlandı. Antakya Uluslararası Altın Defne Film Festivali ise bu yıl 23 – 29 Kasım’da düzenlenecek.

Havalar ısındı, yaz geldi, bazılarımız sahillerde bazılarımız büyük şehirlerde yazın tadını çıkarıyoruz, çilesini çekiyoruz. Geçen günlerde korkunç bir saldırıyla sarsıldık. En büyük kaçamak, en önemli buluşma noktası her zamanki gibi yine edebiyat, yine sinema, yine tiyatro… Kötülüklere inat, kültür gündemi bu hafta yine dopdolu.

HAVALİMANI SALDIRISININ ARDINDAN

Ece Temelkuran, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından “New York Times”ın davetiyle yazdığı makalede Türkiye’de dayatılan vurdumduymazlığı aktardı. Ülkenin ruh sağlığının nasıl etkilendiğini anlatan Temelkuran, siyasi otoritenin topluma hiçbir şey olmamış gibi davranmayı nasıl kabul ettirmeye çalıştığından söz etti. Bir Türkiye aydını olarak vicdanı, hoşgörüyü, teröre karşı bir olmayı hatırlatması hepimiz için önemli.

OKUMAYAN KALMASIN KAMPANYASI

Kitap dünyasında birçok ilke imza atan Everest Yayınları, “OKUMAYAN KALMASIN” kampanyasıyla yine öncü olmaya devam ediyor. Kitaplar daha çok okura ulaşsın düşüncesiyle hareket eden Everest Yayınları, kaliteli basımdan ödün vermeden saygın ve çok okunan yazarların kitaplarını 14.99 TL’lik daha da uygun bir fiyatla okurlarla buluşturuyor. Başlangıç Ahmet Ümit’le ve “Elveda Güzel Vatanım”la olacak. Sıradaki kitapları da heyecanla bekliyoruz.

ÇETİN BİR YOL

Everest’ten bir de ilk roman haberi verelim. Abdullah Aren Çelik’in ilk romanı “İlerde Hep Yalnız”ın tanıtım metninde şöyle deniyor: “Dağların dağ olduğu, ovanın ovaya benzediği bir roman. Talip’in talip olduğu yollar var içinde. Bu coğrafyaya benzer her şeyi kişiliğinden sezdiğimiz Muhtar var. Marazi aşk da var, harita peşinde ömür tüketen adamlar da var. Sahi, Bağdat’ı almaya çalışmak Bağdat’ın kendinden daha mı güzel, ne?”
Abdullah Aren Çelik’in ilk romanını merakla okuyacağım.

ANTAKYA FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

23 – 29 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan Antakya 4. Uluslararası Altın Defne Film Festivali, birbirinden önemli ve alternatif filmlere ev sahipliği yapacak, yönetmen ve oyuncularla altı günlük sanat maratonu yaşanacak.

ANSAM Kültür Derneği tarafından koordine edilen festival Kültür Bakanlığı ve yerel belediyeler tarafından da destekleniyor. Sanat dolu günlere geri sayım başladı.

“MAVİYE BOYANMIŞ SULAR”

Bir deniz günlüğü tutmadım. Gemide çalıştığım yıllarda da bir ikisi dışında denizle ilgili öykü yazmadım. Anlatıldıklarında ilginç gelebilecek bazı olayları öyküleştirmeyi hiç düşünmedim. O ortamdan uzaklaştıktan sonra bende bıraktığı izlerin bazıları öykü kapılarımı çaldı. Bu hep böyle olur; belki de bir özlemdir. Yazın kış koşullarındaki öyküler, soğuk kış günlerinde ise bunaltıcı sıcaklar çağırır beni.”

Cemil Kavukçu’nun deniz temalı bu on üç öyküsü “Maviye Boyanmış Sular”da bir araya geliyor. Öykü severlerin, Cemil Kavukçu hayranlarının, deniz öykülerine meraklı olanların kaçırmaması gereken bu çok özel seçkideki çizimler de Melih Kavukçu’ya ait.



Selda Bağcan dünyayı sallıyor

Dünyanın en iyi kadın vokalleri arasında gösterilen Selda Bağcan’ın efsanevi sesi; 26. Yahudi Kültür Festivali kapsamında bu defa Polonya’da yankılandı!

İlk olarak Kraków şehrindeki Synagogue Tempel’da bir konser veren, acının ve isyanın sesi Bağcan; şehrin merkezinde açıkhavada verdiği festivalin kapanış konserinde ise yaklaşık 40 bin müzikseveri şarkılarıyla coşturdu. Sevilen sanatçı, dinleyicilerin tezahüratlarına verdiği “Thank you amigos!” karşılığıyla da kalabalığı kahkahaya boğdu.

40 Yılın 40 Şarkısı” albümünün ikincisi için çalışmalarını da sürdüren sanatçı, yurtdışı konserlerinin yanı sıra, Türkiye’nin birçok yerinde konserlerine de devam edecek. Heyecanla bekliyoruz.