Sayım Çınar yazdı: Hatırlamak Güzel Şey...

Sayım Çınar'ın edebiyat, kitap, kültür ve sanat gündeminin nabzını tuttuğu Sayım'ın Bavulu bu hafta da dopdolu.

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR 

Geçenlerde Tempo Kitap'ın kahvaltısına uğradım. Ayşegül Savur'un davetlerini kaçırmam. Güzel bir mekanda yayıncı temsilcileriyle buluştum. Aralarında Babıali deneyimi olan bir edebiyatçı editörle renkli sohbet koyulaştı. İlgimi çeken bir tanesini "hatırlamak güzel şey" diye paylaşıyorum. İşte editörün anlattığı olay.

HATIRLAMAK GÜZEL ŞEY

1980'li yıllar... 12 Eylül baskıları ve doğal olarak yayın dünyası krizde.Kısa adı YAZKO olan Yazarlar ve Çevirmenler Kooperatifi'nin genel kurulu var. Yazarlar ateş püskürüyor yönetime.

Bu durumda kooperatif başkanı Mustafa Kemal Ağaoğlu dayanamayıp yönetimden istifasını sunuyor. Hemen Can Yücel söz alıyor. Başlıyor konuşmaya: "Bu müstafi Kemal var ya!" Mustafa ismini istifa etmiş anlamına gelen "müstafi" diye telaffuz ederek müthiş bir espri patlatıyor.

Ardından en hızlı şikayetçilerden Özdemir İnce söz alıyor. "Gerekirse kapansın koopartif!" diye haykırıyor. Can Yücel'in oturduğu yerden seslenişi nasıl unutulur: "İnceldiği yerden kopsun Özdemir!"


REKLAMLARI ATLA

Gelin Başı, Hanımların Dikkatine, Antabus gibi ilgiyle okunan kitapların yazarı Seray Şahiner, bir süreden beri BirGün gazetesi, OTdergisi gibi süreli yayınlarda yazdığı yazılarla dikkati çekiyor.

Şahiner'in yazılarında ülkenin politik gündemi yok yalnızca; İstanbul'un kimi kenar mahallelerinin günlük yaşamına ilişkin anekdotlar, muhalif kadın ve gençlerin yaşamlarından kesitler, dert paylaşmalar, artık yavaş yavaş "nostalji"ye dönüşen eski sinemamıza, müziğimize hatırlı bakışlar, portreler, güncel hırgürle ilgili muzip, ironik görüşler, değerlendirmeler...

Yaşadığımız hızlı sosyal ve politik gelişmelerin arasında, kelimenin tam anlamıyla "olaylara sokaktan bakan" bir aktivistin mizahi, muhalif yazılarını göreceksiniz bu kitapta. Koltuğa falan oturmayın, karton bardaklı çayınızı alın, bir duvara omzunuzu yaslayın, ayakta okuyun Reklamı Atla'yı.

ÜNLÜ MÜZİSYEN STING, YÜZÜKLERİN EFENDİSİ VE TOLKIEN...

Sting'i sevmem için tonlarca neden var. "Shape of my heart" şarkısının sözleri Sting'i çok özel kılıyor.

Those who speak know nothing
And find out to their cost
I'm not a man of too many faces
The mask I wear is one

Konuşanlar hiçbir şey bilmiyor
Ve hayatları pahasına öğreniyorlar
Ben çok yüzlü bir adam değilim
Taktığım maske bir tane.

Sting'in, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kılıcın ismi olduğunu biliyor muydunuz?

Ünlü müzisyan, J. R. R. Tolkien'in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi eserlerinde geçen hayalî kılıç Sting'e atfen bu adı seçmiş.