Sayım Çınar yazdı: Canan Tan, Kelepçe ile geliyor

Sayım Çınar Yeni Yüzyıl'daki köşesinde kültür sanat dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor.

GAZETECİLER.COM - Sayım Çınar Yeni Yüzyıl'daki köşesinde kültür sanat dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor.

"Kültür ve sanat dünyası bu hafta da nefes kesici. Yeni romanlar, tekrar baskılar, edebiyat dünyasına adım atan genç yazarlar, yayınevlerinden haberler… Buyurun yeni yayın sezonuna!"  diyen Sayım Çınar, bakın köşesinde neler yazdı:


Türkiye’nin en önemli kadın yazarlarından, aşkın ve duyguların kalemi Canan Tan ile bir araya geldim geçenlerde. Bana müthiş bir haber verdi.

Canan Tan’ın yeni kitabı nisan ayında çıkıyor.

Adı: Kelepçe! Cezaevlerindeki kadınların öyküsü… Cinayet işleyen, hırsızlık, gasp, uyuşturucu işlerine karışan, dolandırıcılık yapan kadınların…

Canan Tan bu kitabı yazmak için ceza ve tutukevlerine girdiğini, oradaki kadınlarla görüştüğünü anlattı, dört duvar arasındaki havayı bizzat solumuş. Parmaklıklar ardındaki kadınların ilginç öykülerini merakla bekliyoruz!

DUYGUSAL BİR İSTANBUL REHBERİ

Sanem Bay alternatif bir İstanbul rehberi yazmak için kolları sıvamış bir yazar, kitabının ilk taslağını da benimle paylaştı. Güçlü, duygusal, özgün bir metinle okurların karşısına çıkacak yakın zamanda.

Hangi yayınevi olacağı ise şimdilik sürpriz!

“İstanbul, bu şehir düpedüz kağıdı kalemi tutuşturmuştur yazarların eline” diyor yazar satırların arasında...

Sokaklarında yürürken, şehrin boşluklarından, çaldığı kapılardan, selamlaştığı insanlardan bahsediyor, başka türlü bir İstanbul rehberi sunuyor adeta. Kitap herkesi kendi İstanbul’unu ‘düşünmeye’ davet ederken, Boğaz’da içilen bir çayın keyfini veriyor.

‘TOKAT ROMAN’

Seyyidhan Kömürcü ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. İlginç bir hikayesi var şairin. 1978, Mardin Derik doğumlu. Güzel Sanatlar’da resim okumuş. Hasar Ayini ve Dünya Lekesi adında iki şiir kitabıyla Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü, A. Zekai Özger Şiir Ödülü, Homeros Şiir Ödülü, Nüzhet Erman Şiir Ödülü’ne layık görüldü.

İki kitap da yakın zamanda Everest Yayınları’ndan ikinci baskı yaptı. “Neden şiir?” diye sorulduğunda, “Hayatı sevme tehlikesi geçirirken şiire bulaştığını” söylüyor.

Bir de roman hazırlığında; ‘tokat roman’ olarak adlandırıyor çalışmasını. Fil Dergisi’nde her ay Süleyman adlı karakterle mırıltılı hırıltılı yazılar yazıyor.13 Mart’ta Kadıköy’deki Cook Book kitabevinde imza ve söyleşi programı olduğunu da ekleyeyim; şairlerin okurlarla buluşması her zaman ilginç geçer.

FUKUYAMA PROFİL’DE

Güzel haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Profil Kitap’ın genç ve dinamik ismi Utku Özcan ile buluştuk yeni ofislerinde. 10 yıldır yayın hayatını sürdüren Profil Kitap, geçtiğimiz ay 500’üncü kitabını yayımladı.

Yayınevinin mart ayı programında, yerli yazarların eserlerinin yanında iki çeviri kitap da var.

Büyük Çözülme, Tarihin Sonu ve Son İnsan, Devlet İnşası kitaplarının yazarı, ABD’li siyaset bilimci ve günümüzün önemli entelektüellerinden Francis Fukuyama’nın The Origins of Political Order (Siyasi Düzenin Kökenleri) adlı çalışması önümüzdeki ay raflarda yerini alacak.

Fukuyama, New York Times Bestseller listesine giren eserinde, günümüz siyaset kurumlarının nasıl oluştuğunu, tarihöncesi çağlardan Fransız Devrimi’ne toplumların yaşadığı değişimler üzerinden aktarıyor.

Atalarımızın siyasi meselelerinden, Çin’de kurulan ilk devlete, Hindistan ve Orta Doğu’daki ilk hukuk devletlerinden Avrupa’da merkezi yönetimlerin oluşumuna kadar her şey Siyasi Düzenin Kökenleri’nde büyük bir titizlikle irdeleniyor. Çalışmanın, Fransız Devrimi sonrasına odaklanan ikinci cildi Political Order and Political Decay’in çevirisi de önümüzdeki aylarda yine Profil etiketiyle yayımlanacak.

O’neal ve Bryant çekişmesi bu kitapta

Profil’in mart ayında okurlarla buluşacak diğer çevirisi ise, sevilen basketbol oyuncusu Shaquille O’Neal’ın otobiyografisi olacak.Hayranları, basketbol oyunculuğunun yanı sıra film yıldızı ve rap şarkıcısı olarak da beğeni gören Shaquille O’Neal’ın renkli hayatının detaylarına bu kitapla kavuşabilecek.

O’Neal, çocukluğundan Lakers’taki efsanevi yıllarına; Kobe Bryant ile yaşadığı çekişmelerden ailevi meselelerine kadar tüm yaşamını Benim Hikâyem’de içtenlikle anlatıyor.