Sayım Çınar 'Kültür Tarafı'nda ilk yazısını yazdı

Kültür gündemi yoğun, yen kitaplar raflarda, oyunlar ve filmler yolda. Özel bir seçki isteyenler için, bu ayın gündemi....

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR - sayimcinar@gmail.com

Kısa süre önce bir açık mektup ile Yeni Yüzyıl'daki köşesini kapatan gazeteci ve yazar Sayım Çınar yoğun kültür ve sanat gündemini, raflardaki yeni kitapları, sahnelerdeki oyunları ve sinemalardaki filmleri özel bir seçki ile bundan böyle Taraf gazetesi için Kültür Tarafı köşesinde yorumlayacak.

İşte Sayım Çınar'ın Taraf'taki ilk köşe yazısı ve birbirinden dikkat çeken yeni çalışmalar:

Bugün Bize Kim Geldi!

Usta yazar Sezgin Kaymaz'la April Yayıncılık'a transferinin ardından tanıştım, Bakele okuduğum ilk kitabıydı, duygu dolu öyküler hâlâ aklımda. Bu ay güzel bir haber aldım, Kaymaz'ın yeni kitabı Nisan ayında yayınlanıyor, kitabın adı Bugün Bize Kim Geldi. Yazarın okurlarıyla özel bir bağı olduğunu yaptığım röportajdan biliyordum, mektupkardeşleriyle yazışmalarını öyküler haline getirmiş ve yine bol gözyaşı ve kahkaha vaat ediyor. Yazarın okuruyla kurduğu özel ilişkiyi hep önemsemişimdir, Sezgin Kaymaz'ın öykülerini, mektuplarını da dikkatle okuyacağım.

Ali Eriç'ten Önemli Bir Proje

Başarılı bir işadamıyken, kaçırdığı hayatı yeniden yakalamaya ve bir gezgin olmaya karar veren Ali Eriç; kendisi için özel olarak hazırlanan, Lando ismini verdiği arabasıyla İstanbul'dan yola çıktı. Sürekli doğuya giderek 131,969 kilometrelik bir yolun sonunda, tam 3 yıl 1 ay 10 günde yeniden İstanbul'a ulaştı. Türk plakalı bir araçla yapılan ilk dünya seyahatini gerçekleştiren gezgin, Patagonya'nın en güneyinden Sibirya'nın en doğusuna, Alaska'nın en kuzeyinden Kuzey Amerika'nın en batısına, Afrika'nın dibine uzanan bu eşsiz seyahati boyunca yazdığı günlükleri"İstanbul'dan İstanbul'a Bir Dünya Seyahati" adlı kitabında derledi.Yakında tüm kitapçılarda ve internet üzerinden kitap satışı yapan sitelerde okuyucularla buluşacak kitap; herkes için bir ilham kaynağı olacak. Seyahati için herhangi bir sponsorluk almayan Ali Eriç'in tüm masraflarını yine kendisinin üstlendiği kitaptan elde edilecek gelirin tamamı ise; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) bağışlanacak. Yazarı kutluyorum!


 

Beyazperdede Edebiyat!

Edebiyatın sinemada yansımalarını görüyorum son dönemde, Seren Yüce'nin yönettiği Rüzgarda Salınan Nilüfer ile Senem Tüzen'in Anayurdu filmleri özellikle ilgi çekiciydi. Anayurdu filminde Tezer Özlü'nün kitabını görmek de son derece etkileyiciydi. Bir diğer film de unutulmaz Heidi. Geçen hafta vizyona girdi Heidi. Bu filmi de Alain Gsponer yönetiyor. Heidi'nin Frankfurt'ta çıktığı kuleye ben de çıkmıştım. Film bu yönüyle benim için son derece özel. Çocukluğun masumiyetine bir selam niteliğinde. Yakın zamanda bu tarz filmlerin çoğalacağını, edebiyatın beyazperdede kendini daha çok göstereceğini umuyorum. Farklı disiplinlerin birbirini beslemesi her zaman heyecan verici!

Kral Geri Döndü!

Korku gerilim edebiyatı deyince akla gelen ilk isimdir Stephen King. Yalnızca romanlarıyla değil, edebiyat ve yazma üzerine yazıları ve kitaplarıyla da önemli bir yerde durur. Altın Kitaplar yazarı Türkiye'ye tanıtan yayınevi, geçenlerde yolladıkları bülteni görünce de çok sevindim. Korku-gerilim edebiyatının kralı Stephen King'in Kasım 2015'te Amerika'da yayımlanan, Türkiye'de de merakla beklenen öykü kitabı The Bazaar of Bad Dreams, Altın Kitaplar tarafından Kâbuslar Pazarı adıyla Türkçeye kazandırıldı ve raflardaki yerini aldı.Kitabın önsözünde okurlarıyla sohbet eden King, her öykünün girişine yazdığı notlarla da öykü sanatına dair küçük ipuçları veriyor. Okuma listemde!


Bülent Orakoğlu yazdı: Narin Güran davasında gizli tanık bombası! Cinayeti aydınlatacak en önemli delil ne? Cem Küçük'ten Mansur Yavaş yazısı: İlk çiziğini yedi! CHP'de en az 800 imza iddiası Nagehan Alçı paylaştı Mansur Yavaş için karar zamanı! Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal yazdı