Sayım Çınar 'Kültür Pazarı'nda bilinmeyenleri yazdı

Show TV haftasonu haberlerinin genç ve başarılı sunucusu Pınar Erbaş başarısını neye borçlu?

GAZETECİLER.COM -

- Rafet El Roman'ın başucundan ayırmadığı kitap hangisi?

- Show TV haftasonu haberlerinin genç ve başarılı sunucusu Pınar Erbaş başarısını neye borçlu?
- Sinemada edebiyat rüzgarı hangi uyarlama ile devam ediyor?
- Ece Temelkuran'ın hangi kitabı sahneleniyor, hangi oyuncular bu güçlü hikayeye performanslarıyla can veriyor?

Bu hafta hepsi Yeni Yüzyıl gazetesinde, Sayım Çınar ile Kültür Pazarı'ndaydı.

Kültür ve sanat ajandamızın yine yoğun olduğu bir hafta yaşıyoruz. Öne çıkan etkinlik ve kitapları, sanatseverlerle, bibliyofillerle paylaşmak büyük mutluluk!

Rafet El Roman ile bir süre önce Viyana'da çok ses getiren bir söyleşi gerçekleştirmiştim. O günden beri sürekli birbirimizle albümler, kitaplar paylaşıyoruz. Son görüşmemizde ona ne okuduğunu sordum, yanıtı şöyle oldu: "Şu günlerde, daha önce birkaç kez daha okumuş olmama rağmen, başucu kitaplarımdan biri olan Wann Nietzsche Wept (Nietzsche Ağladığında) adlı kitabı okuyorum." Klasiklerden şaşmayan Rafet El Roman'ın bir sonraki kitap seçimini merakla bekliyorum.

PINAR ERBAŞ BAŞARISINI NEYE BORÇLU

Yine geçtiğimiz günlerde başarılı spiker Pınar Erbaş ile bir söyleşi gerçekleştirdim ve karşımda gerçek bir kitap kurdunu görmekten mutluluk duydum. Erbaş'a da favori kitaplarını, bu dönem ne okuduğunu sordum. Belli ki o da aynı anda birden çok romanın tadını çıkaranlardan... Yanıtı şöyle oldu; "En son hayranı olduğum Sylvia Plath'in Sırça Fanus'unu okudum. 'Sırça fanusun içinde ölü bir bebek gibi takılıp kalan insan için, dünyanın kendisi kötü bir rüyadır' diyor yazar. İyi bilirim o duyguyu. O buhranlı, insana içinden hiç çıkamayacakmış gibi hissettiren depresif haller bu kadar mı şahane anlatılır... Christopher Marlowe yine bayıldığım bir isim. Doktor Faustus'u bilmem kaçıncı kez yine okudum. Khaled Hosseini son dönemin bence en önemli yazarlarından. Ve Dağlar Yankılandı'yı bitirdim. Anlattığı topraklar, Taliban dönemi Afganistan'ı. Mutlu bir hikaye beklemiyordum elbette, ancak önceki kitaplarına nazaran dramın dozunu hafif kaçırmış gibiydi. Beni biraz küstürdü açıkçası."

Son dönemde Mihail Bulgakov'u keşfetmiş Erbaş, Genç Bir Doktorun Anıları kitabını da harika bulmuş. Sıradaki kitabı ise Stefan Zweig'tan Kendileriyle Savaşanlar... Başarısında kitapseverliğinin de fazlasıyla payı olduğunu düşünüyorum Erbaş'ın ve keyifli okumalar diliyorum kendisine.

SİNEMADA EDEBİYAT RÜZGARI

Yönetmenliğini Ross Katz'in üstlendiği, Nicholas Sparks'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan, başrollerde Benjamin Walker, Teresa Palmer, Maggie Grace, Alexandra Daddario, Tom Wilkinson, Tom Welling'in yer aldığı Aşkın Seçimi/The Choice, 12 Şubat'ta vizyona giriyor. Sparks ülkemizde sevilen bir yazar; aşkı, dostluğu, insan ilişkilerini yorumlama biçimiyle geniş bir okur kitlesine sahip. Film, okurları sinemaya çekebilecek mi, hep beraber göreceğiz.

Bu soğuk havalarda iyi bir oyun izlemekten, bir romana dalıp gitmekten güzel ne olabilir? Sanata ayırabilecek vakitlerimiz olması dileğiyle...

BÜTÜN KADINLARIN KAFASI KARIŞIKTIR

Yazarından yönetmenine, oyuncularından dekor ve kostüm tasarımına kadar ekibinin çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Bütün Kadınların Kafası Karışıktır, Ece Temelkuran'ın aynı adlı kitabından esinlenerek, Selen Uçer'in yazıp yönettiği bir oyun. Kadınlık hallerine, kadınlık durumlarına dair güçlü bir oyunla karşı karşıyayız. Oyuncular da göz alıcı: Deniz Çakır, Şebnem Sönmez, Zeynep Kankonde, İpek Türktan Kaynak ve Kadir Çermik. Oyun, 5 Şubat Cuma akşamı saat 20:30'da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde, 7 Şubat Pazar akşamı saat 16:00'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahneleniyor.