Saygın Vergi Rekortmeni zorda!...

Uzlaşmaya gitmeden önce de Maliye bürokrasisinin damarından giriyor “Maliye ile masaya oturacağız, bizden özür dileyecekler”…

ADNAN BERK OKAN – HABER ANALİZ
Eskiler, beceriksiz insanlar için, “işini bilmeyen çavuşlar, döner kıçını avuçlar” derdi…
Aydın Doğan’ın başını belâdan belâya sürükleyerek yılda milyon dolarlar kazanan adamları işte o hesap!...
Bunlardan biri (Soner Gedik) önce; “Maliye ile mahkemede hesaplaşacağız” dedi…
Sonra bir baktık mahkemeden vazgeçmiş, “uzlaşma” istiyor…
Uzlaşmaya gitmeden önce de Maliye bürokrasisinin damarından giriyor
“Maliye ile masaya oturacağız, bizden özür dileyecekler”…
Burada iki farklı söylem var...
Birincisi; “Ey borsa oyuncuları korkmayın hisselerimizi satın alın”…
Ve garibanlar doğru borsaya…
Kim satıyor?..
Kimin sattığı o kadar belli ki…
O absürt meydan okuyuşun ikinci anlamı ise tam “işini bilmeyen çavuşlar” misali…
“Ey Maliye!.. Sakın bizimle uzlaşmayın!”…
Ve sonuç…
16 saat süren pazarlıktan sonra taraflar masadan uzlaşamadan kalktılar…
Maliye “özür dilemedi”…
Neden dilesin?..
Hele, Aydın Bey’in çavuşunun söylediklerinden sonra özür dilenseydi, Maliye Bakanlığı “iki paralık” olurdu…
Tabii bu arada hisseler çakıldı, tahtalar kapandı…
Kim kaybetti?..
Küçük yatırımcılar kaybetti elbette…
Ve birileri Aydın Doğan için halen “Saygıdeğer iş adamımız” demiyor mu; içimizden “Asssstronomi” demek geliyor ama kendimizi tutuyoruz…
Konuyla ilgili haber aşağıda…
 
İki taraf arasında çok mesafe var, uzlaşmak mümkün değil
 
Doğan Grubu ile Maliye'nin 4.8 milyar liralık vergi cezasıyla ilgili 16 saatlik uzlaşma toplantısı olumsuz sonuçlandı. Maliye'nin 1 milyar liraya kadar indiği pazarlıklarda Doğan'ın üçte birini teklif ettiği öğrenildi
Maliye Bakanlığı ile Doğan Grubu arasında 4.8 milyar liralık vergi cezası konusunda 16 saate varan görüşmelerde uzlaşmaya varılamadı. Önceki gün Gelir İdaresi Başkanlığı'nda yapılan görüşme sonunda taraflar uzlaşmazlık zaptı imzalandığını açıkladı. İçeriden alınan bilgilere göre anlaşmazlığı özetleyen cümle "Aramızda çok mesafe var, uzlaşamadık" oldu. Doğan Yayın Holding, Hürriyet Gazetecilik ve Doğan TV Holding'e kesilen 4.8 milyar liralık vergi cezaları konusunda dün Ankara'daki Gelir İdaresi Başkanlığında sıcak saatler yaşandı. Saat 14.00'te 3 araçla Gelir İdaresi'ne gelen Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek, yönetim kurulu üyesi Mehmet Ali Yalçındağ dün sabah saat 06.00'ya kadar yaptıkları yaklaşık 16 saatlik görüşme maratonundan eli boş çıktı. Merkezi Uzlaşma Kurulu'na Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci başkanlık etti. Uzlaşma görüşmeler hisse senedi tesliminin KDV'ye tabi olup olmadığında düğümlendi. Maliye, Gelirler Kontrolörleri'nin raporundaki temel tezlere sahip çıktı. Buna göre Maliye, Doğan TV Holding ve bu holdinge bağlı ortaklıkları; D Yapım, D Prodüksiyon ve Alp Görsel arasında yapılan işlemler "hisse değişimi" olarak nitelendirildi. KDV Kanunu 17/4-c bendinde Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre yapılan devir ve bölünme işlemlerinin vergiden istisna edildiği ancak Doğan Grubu'nun yaptığı tarzda hisse değişimlerinin bu kapsama girmediği savunuldu. Ayrıca en az iki yıl şirket aktifinde durmayan geçici ilmuhaberlerin (hisse senedi yerine bastırılan menkul kıymetlerin) KDV Kanunu 17/4-r bendinden düzenlenen istisnadan yararlanamayacağı ve genel KDV oranına tabi olduğu belirtildi. Doğan Grubu'ndaki işlemlerin yasadaki amaçlarla örtüşmediği ve vergi istisnasının söz konusu olamayacağı ifade edildi.
 
3 KAT UÇURUM VAR
Maliye, hisse değişiminde Doğan Grubu'nun bilirkişilere yaptırdığı değer tespitinin de geçerli olmadığını anlattı. Bu nedenle daha önce DYH'nin yüzde 25 hissesini Alman Axel'e satışı sırasında oluşan değer dikkate alınarak 2 milyar 474 milyon lira alım-satım farkı hesaplandı ve emsal değerden kaynaklanan bu tutar da KDV matrahına ilave edildi. Görüşmelerde en kilit nokta ödenecek miktardaydı. Sabaha doğru Uzlaşma Kurulu'ndan 1-1.5 milyar liralık bir rakam telaffuz edildiği ancak Doğan Grubu'nun bunun üçte biri kadar (300-350 milyon) bir ödemeye razı olduğu bilgileri verildi.
 
DOĞAN'IN TEZLERİ
Doğan Grubu şu tezleri savundu:
Geçici ilmuhaberler hisse senedi yerine geçer.
İlmuhaberlerin teslimi ile hisse senedi teslimi arasında fark yok.
Hisse teslimi KDV'ye tabi değil.
Grup içi hisse değişiminin yönetim değişikliği doğurmadığı gerekçesi ile vergi istisnasından yararlanamaz iddiası yanlış
Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre yapılan hisse işlemleri, yasaya aykırılık oluşturmadığı gibi vergiyi doğuran başka bir olayı gizleme amacı taşımıyor.
Hisse satışıyla Doğan TV'nin servetinde değişiklik olmadı. Bu vergisiz devir ya da bölünmeyle sağlanan hisseden farkı yok