Savcılar o kitaba neden bu kadar taktı?

Mahçupyan ile ben sadece aynı gemide değil aynı gazetedeyiz de deyip şöyle yazdı...

GAZETECİLER.COM- Basılmamış kitabın basılması kimsenin işine yaramıyor.
Ne hükümetin...
Ne Gülen Cemaati'nin...
Ne de Ergenekon örgütünün...
Peki öyleyse savcıların bu kitap ısrarı neden?

Zaman yazarı Etyen Mahçupyan'ın dün gündeme getirdiği önemli bir noktaydı bu... Bugün Fehmi Koru bu noktayı daha ileri bir yere taşıyor. “Neden” sorusuna yanıt arıyor... Önce “hepimiz aynı gemideyiz” diyerek başlıyor yazısına:

“Hepimiz aynı gemideyiz; gazeteciler de, savcılar ve yargıçlar da.. Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da aynı gemide... Etyen Mahçupyan ile ben sadece aynı gemide değil aynı gazetedeyiz de... Aynı ülkede yaşamak, hatta aynı gazetede yazmak fazla bir şey ifade etmiyor. Ahmet Şık ve Nedim Şener söz konusu olduğunda bir yana savruluveriyoruz.”

SAVCILAR KİTAP KONUSUNDA NİYE UMURSAMAZ?

Basılmamış kitabın basılması ile patlak veren tartışmaların “ciddi kırılmalara” yolaçtığı tespitini yapan Fehmi Koru, “farklılaşma nereden kaynaklanıyor?” sorusunu yöneltip şöyle devam ediyor:

“Özgürlükler konusunda titiz, demokratlığı müsellem kişileri birbirinden farklı köşelere savuran temel unsur ne? Dünyadaki gelişmeleri yakından izlediklerini düşünmememiz için bir sebep bulunmayan savcılar ve yargıçlar, söz konusu 'kitap' için neden etrafı umursamaz bir tavır alıyor, yapılan itirazları birbiri ardına reddediyorlar?”

NEDEN?

Ve yazının finalinde Fehmi Koru, dün Etyen Mapçupyan'ın yaptığı tespitleri hatırlatıp, kitap baskınının ne hükümet, ne cemaat ne de Ergenekon'a yaramadığı görüşüne katıldığını belirtiyor. Ardından da şu soruyu yöneltiyor:

“O halde soru şu: Acaba savcı ve mahkeme niçin bu 'kitap olayına' sebebiyet verdi? Dost çevrelerden gelen uyarılara rağmen 'kitap olayına sebebiyet vermeye' devam ediyor savcı ve mahkeme... Neden?

(...) Ergenekon denilen örgütün kurucu belgeleri olmasın... Silivri'de mahkemesi görülmekte olan 'Ergenekon'un kurucu belgeleri sayılabilecek iki metin var. Biri üzerinde Ekim 1999 tarihini taşıyan 'Analiz', diğeri de Aralık 1999 tarihli 'Lobi' belgeleri...

ORTAYA DÖKSELER İYİ OLUR

Savcılar ve mahkeme, olaya, bu belgeler ışığında ve yazılanlar ile olanlar arasında benzerlikler kurarak yaklaşıyor galiba.

Öyle bile olsa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir yabancı konuğuyla yan yanayken sorulan konuyla ilgili soruyu cevaplarken yaptığı, "Başka bir bildikleri varsa bir an önce ortaya döksünler" tavsiyesine kulak verseler iyi olacak...

Yazının tamamı için