Sarai Sierra için 'su testisi' mi diyelim?

BirGün yazarı Ümit Alan köşesinde Takvim gazetesinin öldürülen Amerikalı kadın için yazdıklarını eleştiridi

GAZETECİLER.COM - Türkiye'ye fotoğraf çekmek için gelen ancak öldürülen Amerikalı Kadın Sarai Sierra ile ilgili Takvim gazetesinin yaptığı yayın, BirGün'de medya eleştirileri kaleme alan Ümit Alan'ın tepkisini çekti. Alan, "Takvim gazetesi Sierra cinayetini çoktan çözmüş gibi: Eşini terk edip tek başına dünyanın bir ucuna gelen, internetten tanıştığı kişilerle görüşen, 3-4 erkekle odaya girip, viski ve şampanyayla alem yapıldığı iddia edilen esrarengiz bir kadın... Tasvir ettikleri manzara bu. İnsan sormadan edemiyor: "Su testisi su yolunda kırılır" dememizi mi bekliyorlar acaba?" yazdı.

"... Ajan veya uyuşturucu kuryesi olabilir iddiaları ortaya atıldı, öyle çıksa derin bir oh çekilecekti ama "hay Allah" doğrulanamadı. Öldürülen kadının yabancı olması nedeniyle olayın Türkiye imajına ve turizmine zarar vermemesi için "Sierra'nın ailesi Türkiye'ye teşekkür etti" tarzı haberler şimdilik imdada yetişti. Cinayetin ülkemizin kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusundaki "tertemiz imajını" kirletip kirletmediğini bekleyip göreceğiz. Onu beklerken cinayete kurban gitmek isteyen kadınlar ise Takvim gazetesini dikkatli okuyarak önlem alabilirler. Çünkü Takvim'in İbretlik Sarai Sierra cinayeti haberlerinin alt metninde, ülkemizde kadın cinayetlerine bakışın tüm kodları var. Bu haftaki Köşe Vuruşu'nda birlikte inceleyelim:
 
AMERİKAN FİLMİ

Takvim gazetesi, Sierra Sarai'nin henüz öldürülmediği, kayıp olarak arandığı dönemde yayınladığı Mevlüt Yüksel imzalı "Amerikan Filmi" başlıklı haberle Sierra'yı biraz tanımaya çalışıyor. Örneğin; haberde, Sierra'nın evini kiraladığı üniversiteli gencin gazetecilerin "aranızda duygusal yakınlaşma oldu mu?" sorularına cevap vermek istemediği şüpheyle bildiriliyor. Sierra'nın Galata'daki bu eve her gün 3-4 erkekle girdiğinin iddia edildiği aktarılırken, evde bulunan şampanya, şarap ve viski şişelerinden alem yapıldığı ortaya çıkmış oluyor. Takvim bu haberi yayınladığında Sarai Sierra'nın öldürüldüğü henüz öğrenilmiş değil. Ancak "iddia edildi", "öğrenildi" gibi muğlak ifadelerle dolu bir haberle Sierra için bir şeylerin altyapısı hazırlanmaya başlamış gibi...
 
SIERRA'NIN ESRARENGİZ İŞLERİ

Sierra'nın alemciliği mevzusunun hemen ardından Takvim gazetesi, bir polis yetkilisi diye belirttiği haber kaynağından aldığı bilgiler ışığında Sierra'ya bir kargo geldiğini ve kurye olmasından şüphelenildiği bilgisini veriyor. Haber yayınlandığı sırada yine her şey iddia düzeyinde. İspatlanmamış tevatürler ışığında Sierra'nın sağlam pabuç olmayabileceğine ilişkin bir algı oluşuyor. Zaten hemen ardından yayınlanan "Sır gölge" başlıklı haberde Sierra'nın internetten tanışıp Türkiye'de görüştüğü Taylan isimli biri de ortaya çıkıyor. Bir sonraki "Şifre Taylan" başlıklı haberl, isimli internetten tanışılan Taylan isimli kişi "şüpheli" olarak mimleniyor.
 
EŞİNİ TERK EDİP GELMİŞ

Sierra'nın cesedinin bulunmasından sonra da Takvim gazetesinin takibi devam ediyor. Örneğin; gazetenin yine Mevlüt Yüksel imzalı dünkü manşeti "Eşini terk edip gelmiş!" şeklinde. Eşini terk edip gelmesine öyle bir önem atfetmişler ki, manşete kadar taşımışlar.

NEDEN TAKVİM?

Sarai Sierra olayını, bütün medya organları verdi ama kayıp duyurusu yapıldığı günden beri en yakın Takvim gazetesi takip etti. Bu bakış sadece Takvim'e mal edilmez, ama bir örnek olarak en rafine hâli Takvim'de. "3-4 erkekle odaya girmiş, odada alem yapılmış" diye başlayıp "Eşini terk edip Türkiye'ye gelmiş" diye biten haber dizisinin bize gösterdiği ise Türkiye'de bir kadın cinayetine nasıl yaklaşıldığına bir örnek teşkil etmesi. Gördüğünüz üzere; gazete Sierra cinayetini çoktan çözmüş gibi: Eşini terk edip tek başına  dünyanın bir ucuna gelen, internetten tanıştığı kişilerle görüşen, 3-4 erkekle odaya girip, viski ve şampanyayla alem yapıldığı iddia edilen esrarengiz bir kadın... Tasvir ettikleri manzara bu. İnsan sormadan edemiyor: "Su testisi su yolunda kırılır" dememizi mi bekliyorlar acaba?

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın