Sansürü inkar eden dipnot ile itiraf

Tantan hükümetten istifaya zorlandığı zaman hangi gazetenin yazarlarının yazıları sansürlendi ve hangi yazar sansürü inkar ederken yazdığı dipnotla itirafta bulundu.

GAZETECİLER.COM - "Tantan'a inanmış, manipüle edilmiş medya! 2001 Haziran'ında Meclis'i büyük medya esir almış. Koskoca Cumhuriyet Hükümeti'ni, Büyük Millet Meclisi'ni, büyük medya talimatlarına peşkeş çekiyorlar! Çankaya'da Sezer; "laik hükümet, laik medya ittifakı" tezgâhına direniyor."

Habertürk
yazarı Umur Talu, bugün 10 yıl önce yaşanan Hayata Dönüş operasyonu sonrasında medyanın nasıl bir ortamda çalışmak zorunda kaldığını yazdı.

"Büyük medya siparişi RTÜK yasası gündemde.  Büyük yazarlar; çok ünlü cumhuriyetçi, demokrat, liberal, isyancı, romantikler; duayenler, muayenler suspus! "Sakın yazma" talimatı var! Patronun istedikleri neyse de, paket gazeteciye hapis de getiriyor. Çıt yok!

İşte o haziran, o (Saadettin) Tantan; (Başbakan Mesut) Yılmaz'ın zorlamasıyla istifa ediyor. Cezaevi katliamından (o sıra) onu sorumlu tutan yok ama; bankaları, medyayı aşırı kurcalaması aşırı rahatsız edici.

Ertesi gün, 7 Haziran. RTÜK oylaması var Meclis'te. Milliyet'te 4 yazar "Tantan lehine", biri "Yılmaz aleyhine" yazıyor. Yazılar ilk baskılarda sansürleniyor Hocam! Hatırlıyor musun? Tam oylama öncesi, hükümeti huzursuz etmemek için.

Melih Aşık, Hasan Cemal, Derya Sazak, Meral Tamer, Meliha Okur'un yazıları ilk kalıplarda atılıyor. Çıt yok. Akşam, yaratacağı tarihi sorun neyse ki farkına varılıp yazılar konuyor.

Yayın yönetmeni önce inkâr ediyor sansürü. Medyakronik sitesi sansürlü baskıları belgeliyor. Çıt yok. Bir ay sonra Hasan Cemal, sansürü inkâr eden dipnotla sansürü itiraf ediyor!

Bakın hele medyaya.

Aralıkta, Tantan'la elele katliam kankalığı.

Haziranda, Tantan'a kan davası.

Aralıkta katliamda yalanlar manşet oluyor.

Haziranda hakikatler haber ve yazı olamıyor!

Yıllar sonra kovulunca da kitap yazıyorlar; "Yazılarım sansürleniyordu" falan diye. Siz de okuyup vay anasını diyorsunuz!"


Habertürk yazarı Umur Talu'nun köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.