Salih Tuna'dan Murat Belge'ye orducu suçlaması!

Hem Murat Belge hem de Ahmet Hakan'ı hedef alan Salih Tuna, Belge'yi "orducu" Hakan'ı ise "fitneci" olmakla suçladı...

GAZETECİLER.COM
Yeni Şafak yazarı Salih Tuna, Başbakan'ın Gezi direnişine gösterdiği tutum ndeniyle Akil İnsanlar Heyeti'nden istifa eden Taraf yazarı Murat Belge ve Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'ı hedef aldı.

AHMET HAKAN'A "EMEKLİ VAİZ" VE GÜLEN ELEŞTİRİSİ

Ahmet Hakan'ın Fatih Tezcan'ın canlı yayında Fethullah Gülen için "emekli vaiz" demesini bütün AKP'lilere mal etmesini eleştiren Salih Tuna "Böyle toptancılık olur mu? Bir kişinin 'ifadesini' bütün bir AK Parti camiasına nasıl mal edersin?" diye
MURAT BELGE'YE "ORDUCU" SUÇLAMASI

Belge'nin eski bir röportajından kısa bir alıntı yapan Salih Tuna, Taraf yazarının ordu ve Türk burjuvazisine dönük yorumlarına dikkat çekti. Belge'nin 'Şeriat Gelmez, Ordu Güvencedir' ara başlığı altında Gazeteport'ta yayımlanan röportajına dikkat çeken Tuna, Belge'nin orduyu laikliğin teminatı olarak gördüğünü iddia etti. Murat Belge'nin akillikten istifa etmesine şaşırmadığını vurgulayan Yeni Şafak yazarı, "Murat Belgelerin orduyu güvence gören 'zihniyetini' nasıl değiştireceğiz?" diye sordu.

İşte Salih Tuna'nın yazısındaki ilgili bölüm:

'Murat Belge'nin ordu güvencesi' başlıklı yazıma (09.09.2008, Yeni Şafak) şaşırmayanların, hazretin 'akil adamlıktan' istifa etmesine şaşırmasına, doğrusu çok şaşırdım!

Ne bekliyorlardı ki?!

'Türkiye, beğenmediğimiz yönleri olabilir ama ne İran'dır, ne de Malezya filan. (...)Türk Ordusu ve burjuvazisi omurgası olan kurumlardır. Laikliği korur. Bu ülkeye Ayetullahlar filan gelemez...' diyen birinden sahi ne bekliyorlardı?

Safile Usul'la yaptığı söyleşide serdettiği mezkur ifade, 'Şeriat Gelmez, Ordu Güvencedir' ara başlığı altında Gazeteport'ta yayımlanmıştı.

Kaç kez yüzüne vurmuştum; lakin taştan ses var ondan yoktu. 

Malumunuz, Silivri'de yatan onca 'darbesevici' mahkûm da, laikliğe teminat veya güvence kapısı olarak orduyu görüyordu.

Murat Belge'yle aralarında sanırım bir fark var:

Laikliğin veya laik yaşam tarzının ne zaman ve nasıl tehlikeye düşeceği konusunda telakki veya mülahaza veya yorum farkı…

Aman ha, 'yorum farkı' deyip geçmeyin. Hasan Cemal büyüğümüzün de Cumhuriyet Mitinglerine katılanlara ihtilafı bundan ibaretti. Şeriat tehlikesi görsem ben de Cumhuriyet Mitinglerine katılırım demişti.

Murat Belge, orduyu laikliğin teminatı görüyor dediğimde, Ufuk Uras dostumuz taaccüp etmiş, 'Murat'a soracağım' demişti.

Sormuş olacak ki, Murat Belge tutarlı olmak adına 'akillikten' istifa etti.

Şaka bir yana da, laikliğe güvence olarak ordu yerine 'militan laiklik' deseydi, hiç değilse Vural Savaş'ın 'Militan Demokrasi'sine benzerdi. Ne bileyim; bir düşünce geleneği, nasıl desem, 'ekol' falan oluşurdu.

Yahu ne güzel 'demokrasiydi' o öyle, 'habis ur' ve 'kan emici vampirler' benzetmesini yaptın mı, şappadak parti kapatabiliyordun.

Diyeceksiniz ki, Murat Belge gibi kültürlü bir adamı Vural Savaş'a benzetmek insafsızlık değil mi?

Olabilir, ama inanın, Sartre benden daha insafsız: 'Ben insana Racine'i, ya da Theokritus'u bilince kültürlü olur demiyorum. Bence kültürlü insan, dünyadaki durumunu anlamasına yarayan bilgiyi ve yolları edinmiş olan insandır...'

Ey erenler, Niyazi Mısri pirimiz, 'Noktayı fehmetmektir ilim irfandan maksat...' demiş, 'insaf' ne ki?!

O değil de, yasal düzenleme marifetiyle 35. Maddeyi değiştirmek kolay, Murat Belgelerin orduyu güvence gören 'zihniyetini' nasıl değiştireceğiz?

Laikliğin veya laik yaşam tarzının koruyucusu sadedinde, 'Türk Ordusu'nun yanı sıra anlı şanlı 'Türk burjuvazisini' de zikrettiğini es geçmeyelim.

'Türk burjuvazisi' omurgası olan kurummuş!

Çok doğru; 12 Eylül, 28 Şubat dahil bilumum darbelerin yanında gayet omurgalı durdular.

Yazının devamı için buraya

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın