Şahin Alpay neden Zaman'da yazıyor?

Zaman yazarı Şahin Alpay bugün çok özel bir yazıyla çıkmış okurlarının karşısına. Gazetecilik geçmişini eğrisiyle doğrusuyla okurlarıyla paylaşmış.

GAZETCİLER.COM

Zaman yazarı Şahin Alpay bugün çok özel bir yazıyla çıkmış okurlarının karşısına.  Gazetecilik geçmişini eğrisiyle doğrusuyla okurlarıyla Alpay'ın Cumhuriyet'de başlayan gazetecilik serüveni nasıl Zaman'a vardı?

"Bugün 5 Kasım 2009, benim için önemli bir yıldönümü. Yedi yıl önce bugün, şimdi Referans gazetesi genel yayın yönetmeni olan Eyüp Can'ın önerisi ve Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın daveti üzerine Zaman'da yazmaya başladım.

(...)

Başka bir nedeni, öteki gazetelerde yaşadıklarım. Hasan Cemal'in ayrıldığı gün istifa ettiğim Cumhuriyet'te geçen on yıl basındaki en mutsuz yıllarımdı. İlhan Selçuk'un başını çektiği "misyon gazeteciliği" nedeniyle, düzenli yazma fırsatını ancak onun ayrıldığı kısa dönemde bulabildim. Zülfü Livaneli'nin önerisi ve Zafer Mutlu'nun davetiyle Ekim 1993-Mayıs 1994 arasında Sabah gazetesinde çalıştım; Nilüfer Kuyaş ile birlikte "Entellektüel Bakış" sayfasını hazırladım. Yaptığım işten mutluydum, ama "medya aristokrasisi" dediğim şeyin ne olduğunu orada gördüm. Nisan 1994 ekonomik krizi sonunda sayfa kapatılınca, istifa ettim. Rahmetli dostum Ufuk Güldemir'in daveti üzerine Kasım 1994'te "Entellektüel Bakış"ı Milliyet'e taşıdık. Haftada üç gün köşe yazısı yazma rutinine de orada girdim. Şubat 2001 ekonomik krizi vesilesiyle çok sayıda yazarla birlikte ben de, çok çirkin bir şekilde kapı dışarı edildim. Milliyet'te de yaptığım işten memnundum, ama Türkiye'de medyanın neden adam olamadığını, balığın baştan koktuğunu orada çok iyi gördüm.

Evet, bir gazete yazarı olarak en mutlu dönemimi Zaman'da yaşıyorum. Bunu sağlayan iki unsur var. Birincisi, Zaman'ın "referans gazetesi" olma yolunda en çok ilerlemiş gazete olmasıdır. İkincisi ve daha önemlisi ise, en tepedeki yöneticisinden başlayarak Zaman'ın bütün çalışanlarından gördüğüm saygı, okurlarından gördüğüm ilgidir. Hepsine candan teşekkür ediyorum."