Sabah'ta devrim niteliğinde kararlar

Hafta başında Serhat Albayrak tarafından çalışanlara yazılı bir metinle açıklanan yeniden yapılanma çalışmaları tam olarak ne anlama geliyor?

Hafta başı Serhat Albayrak imzası ile çalışanlara gönderilen iç yazışma mail'i, Sabah gazetesinde yeniden yapılanma çalışmaları olduğunu çalışanlara duyurdu. Peki, bu çalışmalar kapsamında Sabah’ta ne gibi yenilikler yapılacak?

İşte yeniden yapılanmanın ayrıntıları… 

Medyatava’da yayınlanan habere göre, bizzat patron Ahmet Çalık'ın "olur"u ile Sabah Grubu'nda bir yeni yapılanma başladı. Ama bu yeni yapılanma öyle lafta kalan klişe bir yeni yapılanma değil.

Çalık Grubu dünyanın en önemli medya planlama şirketlerinden Booz & Co. ile anlaştı.  

İngiltere'de Daily Telegrapf, BBC ve Guardian gibi medya devlerini geleceğe hazırlayan Booz Company'nin müşterileri arasında çeşitli sektörlerden Fortune 500 listesine girmiş dünya devleri de var.

Booz & Co. Sabah'ı dijital medya ve yakın gelecekteki gazetecilik normlarına göre yeniden yapılandırma reçetesini hazırladı.

Habere göre, göre Çalık Grubu, ABD'li şirkete bu danışmanlık için 5 milyon dolar civarı bir ödeme yapıyor.

PEKİ UYGULAMA NASIL OLACAK?
1.Gelelim yeniden yapılanmanın aşamalarına. İlk aşamada "tek katlı açık ofis sistemi"ne geçiliyor. Yazı işleri müdürleri ya da bölüm şeflerinin özel odaları olmayacak. Tüm gazete mutfağı ve haber merkezi çalışanları açık ofis sistemi ile aynı katta bulunacak. Bunun amacı gelişen haberlere hep beraber refleks verme stratejisini geliştirmek... Araştırmalar göstermiş ki mevcut sistemde odasında oturan bir müdürle gazeteyi hazırlayan ekip arasında duvar oluşuyor. Şefine haber söylemeye bile çekinerek giren gazeteciler zamanla işi boş vermeye başlıyor. Açık ofis sisteminde sadece genel yayın müdürünün misafir ağırlamak içir bir toplantı odası bulunacak...

2. Yapılanmanın en önemli ayağı ise hiyerarşik devrim. Bu uygulamada klasik müdürler ve dikey hiyerarşi bitiyor. İsimler gazete künyesinde dikey olarak gittiği için aşağıya doğru rütbelerin düştüğü sistem sona erecek. Yani yayın yönetmen yardımcısı, yazı işleri müdürleri ve bölüm şefleri silsilesinin yerine yatay diziliş geliyor. Çünkü bu sistemde, ismi üstte gibi görünse de mesela yazı işleri müdürlerinin spor ya da ekonomi servislerine zaten pek müdahalesi olamıyor.

3. Yeni uygulamada "üst karar alıcı" olarak genel yayın müdürü tepede kalacak ama altındaki diğer 7 kişi yatay hiyerarşi ile çalışacak. Bu 7 kişinin birbirine emir komuta zinciri içinde hitabı olmayacak. Yani künyede ismi üstte olan son sözü söyleyemeyecek. Bu 7 kişi genel yayın müdürü başkanlığında "ortak akıl" ile bir jüri hassasiyetinde gazete hazırlayacak...

4. Uygulamanın bir diğer ayağı da dijital devrim ve iPad çağına ayak uydurmak için hazırlanan dijital bilgi kütüphanesi sistemi. Bu sistemde yayın müdürüne bağlı 7 kişi gazetenin iç sayfalarından da sorumlu olacak. Gazete için 24 ayrı sayfa şablonu hazırlandı. Bir haber geldiğinde ilgili kişi o haberin hangi sayfa şablonuna uyduğuna karar verip haberi o şablonda editörüne yazdıracak. Mesala 240 karakter spot, 1300 karakter ana yazı, 500 karakterlik bir kutu, artı 2 fotoğraf gibi... Böylece 'sayfa sekreteri sigaradan gelmedi', 'bu fotoyu büyük açtık yazının yarısını atın' iletişimsizliği bitiyor. Ajanslardan gelen ya da içeride hazır olan haber saat kaç olursa olsun hemen o formata göre hazırlanıp dijital platformlardan yayına verilecek. iPad ya da diger dijital aboneler Tom Cruise'un "Azınlık Raporu" filmindeki gibi anında güncel habere ulaşacak. Haberlerin iyice işlenmiş son hali de, gazete baskısı için geleneksel sistemle matbaaya gidecek...