Sabah okur temsilcisinden Kabataş Photoshop'u yorumu

"Sabah'ın manşetten paylaştığı görsel eleştirilere neden oldu." dedi o eleştirileri bir bir yanıtladı.

GAZETECİLER.COM - Sabah gazetesinin Kabataş'ta yaşandığı ileri sürülen olaylar ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta manşetine taşıdığı "52 saniye" haberi ve görsel malzeme olarak manşette yer alan grafik çalışmaya yönelik eleştirilere gazetenin okur temsilcisinden yanıt var.

Geçen hafta köşesini boş bırakan Sabah gazetesi okur temsilcisi İbrahim Altay, bugün köşesinde Kabataş Hadisesi başlıklı bir yazı kaleme aldı ve hem okur eleştirilerine köşesinde yer verdi hem de o eleştirileri yanıtladı.

SABAH'IN 11 MART TARİHLİ MANŞETİ İŞTE BÖYLEYDİ


İŞTE İBRAHİM ALTAY'IN SABAH'IN MANŞETİNDEKİ PHOTOSHOP İÇİN YAZDIKLARI

Grafik meselesi

Geliyoruz 'fotoşop' meselesine...
Sabah'ın manşetten paylaştığı görsel eleştirilere neden oldu.

Coşkun Layık adlı okurumuzun cümlelerini buraya alayım: "Keşke o fotoğrafı yaparken ağaçlara yaprak falan koysaydınız ve görüntüdeki gerçek insanların kışlık kıyafetlerini yok etseydiniz daha şık olurdu. Haziran ayında sonbahar manzarası olmamış."

Öncelikle şunu belirtelim: Bu bir fotoğraf değil 'grafik.' Grafikteki bireylerin hepsi 'temsili' nitelikte. Olayın nerede, ne zaman ve nasıl gerçekleştiğini anlatmak için gazetenin grafik servisi tarafından hazırlanmış. Bu da görselin sağ köşesindeki imzayla belirtilmiş.

Dolayısıyla bu grafiğe, fotoğraf muamelesi yapmak yanlış.
Öte yandan bilgi grafiklerinin fotoğrafın yerini alamayacağı da bir gerçek.

Bu bağlamda görselin 'polis ifadesine göre hazırlanmış bir grafik' olduğunun daha net bir biçimde vurgulanması gerektiği eleştirisine katılıyorum.

Umuyorum ki Kabataş'ta tam olarak nelerin yaşandığı en kısa zamanda, hukuken ve resmen, bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkar. Meslektaşlarımı soğukkanlı davranmaya, 'kesinlikle böyle olmuştur' ya da 'böyle bir şey hiç yaşanmamıştır' fanatikliğinden uzak durmaya, 'Kabataş gelini' ve 'cinsel fantezi' gibi göndermelerle şiddeti ve utancı tekrar tekrar üretmemeye davet ediyorum.