Ruşen Çakır'dan Cemil Bayık'a cevap geldi!

Ruşen Çakır'dan 'NTV'den kovulduktan sonra hükümetin yörüngesinde yorumlar yapmaya başladı' diyen Cemil Bayık'a cevap geldi...

GAZETECİLER.COM
Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır'dan PKK yöneticilerinden Cemil Bayık'a cevap geldi. Bayık'ın ANF'ye verdiği röportajda hükmetin medya üstünde baskı kurduğunu söylemiş ve örnek olarak da Ruşen Çakır'ı vermişti. Çakır'ın NTV'den kovulduktan sonra hükümetin yörüngesinde yorumlar yapmaya başladığını iddia eden Bayık "Ruşen Çakır yine kendine yer bulmak için hükümetin politikalarını destekleyen, hükümeti rahatsız etmeyen bir dil kullanmaya dikkat etmektedir." demişti.

Çakır, "Cemil Bayık’a" başlıklı yazısında NTV'den kovulmadığını, "eski solcu" olmadığını, hükümetin yörüngesinde yorumlar yapmadığını söyleyerek Kandil'e yanıt verdi.

İşte Ruşen Çakır'ın Cemil Bayık'a cevabı:

PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık geçtiğimiz günlerde verdiği bir mülakatta uzun uzun Türk basınına değinmiş ve benim de adımı anmış. Kendisiyle tanışma imkanımız olmadı, ama belli ki birbirimizi yakından takip ediyoruz. Örneğin 8 Aralık 2007’de Vatan’da “Karayılan ve Bayık’ın artık emekliliği şart!” başlıklı bir yazı kaleme almış ve şöyle demiştim:

“Cemil Bayık örneğini ele alalım: 56 yaşında olan Bayık, 24 yaşında Öcalan’la birlikte PKK’nın tohumlarını attı. Örgütte hep üst düzey görevler alan Bayık’ın en az 25 yılı Suriye, Lübnan, İran ve Irak’ta geçti ve geçiyor. Kent merkezlerinde, bulunduğu otoriter ya da totaliter sistemlerle yönetilen ülkenin istihbarat servislerinin izin ve denetiminde, dağlardaysa her an tetikte, diken üzerinde geçen bir hayat. Sonuçta Bayık gibi birinin Türkiye ve dünyada yaşanan olağanüstü değişim ve dönüşümleri görüp anlayabilmesi; bunlara uygun politikalar geliştirebilmesi ne derece mümkün olabilir? ”

Bayık artık 60 yaşında ve emekli olacağa benzemiyor. Hatta sözlerinden benim emekliliğimi beklediği anlaşılıyor. Şaka bir yana, hakkımda söyledikleri üzerine Bayık’a bir şeyler söylemek istiyorum:

1) Orada medya dedikodularını da takip ettiğiniz anlaşılıyor, ama bilginiz yanlış: NTV’den atılmış değilim.

2) Yıllardır Kürt meselesinde belli bir doğrultuda yazdım ve bundan sapmamaya çalışıyorum. Dolayısıyla son dönemde, kendime yer bulmak için hükümetin politikalarını destekleyen, hükümeti rahatsız etmeyen bir dil kullanmaya dikkat ettiğim filan yok.

3) “Eski solcu” lafından, en azından kendim için hiç hoşlanmam. Çünkü Allah’a çok şükür 14 yaşından beri solcuyum ve böyle ölmekte kararlıyım.

CEMİL BAYIK, RUŞEN ÇAKIR İÇİN NE DEMİŞTİ?

Bayık, Ruşen Çakır'ın hükümeti rahatsız etmemek için yazırlarındaki çizgiyi değiştirdiğini iddia ettiği röportajında şöyle demişti:

"Geçmişte belki öldürmeler, fiziki saldırılar biçiminde baskılar oluyordu, ama bugünkü baskı tamamen aforoz etme, saf dışı etme, silip süpürme saldırısı olduğu için çok onurlu olmayan, çok ilkeli olmayan gazeteciler tamamen teslim alınmaktadırlar. Bir Ruşen Çakır örneği var. Önceleri olay ve olguları daha özgürce değerlendirebiliyordu. Bu nedenle diğerleriyle birlikte NTV’den atıldılar. Ancak Ruşen Çakır yine kendine yer bulmak için hükümetin politikalarını destekleyen, hükümeti rahatsız etmeyen bir dil kullanmaya dikkat etmektedir. Zaman zaman sözde demokrat vicdanını, eski solcu vicdanını rahatlatmak için kimi farklı şeyler söylese de aslında aforoz edilmemek için düşüncelerini, duygularını ayarladığı, düşüncelerini ona göre kurduğunu insan rahatlıkla söyleyebilir. Bu sadece bir örnektir. Bunun gibi onlarca gazeteci ve yazarın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."
Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor