Ruşen Çakır'dan Ağca tepkisi

Ağca'nın yarışmacı yapılmak istenmesini yorumlarken, Ruşen Çakır da 12 yaşındaki oğlunun bu haber karşısındaki tepkisini aktardı...

NTV'deki Yazı İşleri programının bugünkü konuğu Milliyet yazarı Güngör Uras'tı. Abdi İpekçi ile yakın dost olduklarını açıklayan Güngör Uras, Ağca'nın yarışmacı yapılmak istenmesini yorumlarken, Ruşen Çakır da 12 yaşındaki oğlunun bu haber karşısındaki tepkisini aktardı...

 

"Böyle adaletsizlik olur mu"

Ruşen Çakır'ın 12 yaşındaki oğlu Ali Deniz, hiç tanımadığı birinin sırf katil olduğu için yarışma programına dahil edilmesine, farklı ama haklı bir noktadan itirazda bulundu

Yazı İşleri programının bugünkü konuğu Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras'tı. Uras, Abdi İpekçi'yi Ankara'da DPT'de çalışırken tanıdığını, hatta kendisine Milliyet'te yazma teklifinde bulunduğunu anlattı. Uras, yapımcı Fatih Aksoy'un İpekçi'nin katili Ağca'yı bir yarışma programında yarışmacı yapma fikrini şu sözlerle eleştirdi:

"Türkiye'de bazı değerler çok çabuk aşındırılıyor. Türkiye'de cinayet çok kötü bir şeydir. Hukuk sisteminde bir kişinin katil olduğu ispatlanmışsa ve bunun cezasını çekmişse, artık cezasını çekti nasıl olsa, günahlarından sıyrıldı diye kabul etmek çok yanlış olur. Tekrar ediyorum, Türkiye'de bazı değerler vardır, bu değerleri korumakta yarar vardır. Çok çabuk aşındırıyoruz değerleri diye düşünüyorum."

Ruşen Çakır: "Evrensel değerler aslında bu. Dünyanın neresinde olursa olsun, bir ülkenin insanları, en saygın isimlerinden birisini hunharca katletmiş, bir şekilde ardından durmadan Papa'yı öldürmeye çalışmış bir insanı böyle, hani diyelim ki cezasını çekti diyorlar, ama bir de aynı zamanda popstar haline getirmek, herhalde dünyanın neresinde olursa olsun hazmedeceği bir olay olmaz. O ülkenin vatandaşı olarak bu olaylardan haberdarsa insanlar, bundan rahatsız olurlar diye düşünüyorum. Kimse ömür boyu hapiste kalsın, çürüsür, idam edilsin diyen yok. Tamam, yatmış cezasını çıkmış diyorlar, tamam çıktıysa çıktı ama yani bunu başımıza, evimizin ortasına haftada bir ya da Allah korusun 5 gün böyle bir yarışmayla sokmanın ne anlamı var."

Güngör Uras: "O yarışmayı izleyen genç çocuklara, o yarışmayı izleyen eğitimsiz insanlara siz ne mesaj vereceksiniz, her gün bir katili ekrana çıkararak."

Ruşen Çakır: "Çok alakasız gelebilir ama, dün oğlum bu konu konuşulurken -Ağcayı bilmiyor, 12 yaşında oğlum, Ali Deniz- dedi ki, 'Böyle bir adaletsizlik olur mu, herkes elemelerle gidiyor.' Biliyorsunuz yarışmalara adaylar geliyor ve onlar bayağı bir şeyden geçiyorlar, filtrelerden, elemelerden vs. Mesela onun gözünde yarışma şöyle bir şey olabilir: Bir yarışmaya, bir televizyona çıkmak istiyorsan, kısa yerden kötü bir şey yap, ondan sonra herkesin önüne geç. Olabilir mi yani?"