Ruşen Çakır müzakere sürecini yorumladı

Çakır, köşesinde GAZETECİLER.COM'da analizleri ile gündemi yorumlayan Levent Gültekin'e de atıf yaptı.

GAZETECİLER.COM - Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, bugün gazetesindeki köşesinde İmralı ile yürütülen müzakere sürecinde Kim kazanıyor, kim kaybediyor sorusuna yanıt aradı.

Başbakan’ın başdanışmanı AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın; Oslo görüşmelerinde de yer alan PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu’nun ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın yorumlarını okurla paylaşan Çakır, köşesinde GAZETECİLER.COM'da analizleri ile gündemi yorumlayan Levent Gültekin'e de atıf yaptı.

İşte Çakır'ın köşesinden çarpıcı bir bölüm:

HERKES SİYASET YAPIYOR

"Kuşkusuz herkes siyaset yapıyor. Bu nedenle kendisini olduğundan daha güçlü, karşısındakini de olduğundan daha güçsüz göstermeye çalışıyor. Bunda kınanacak, eleştirilecek pek bir şey yok. Ancak Türkiye'nin en eski, en yıpratıcı sorununu nihayet çözmek için kollar sıvanmışken tarafların herbirinin sözlerini daha dikkatli seçmesi de şart.

Kaldı ki "örgütün hesabı boşa çıktı", "devlet düşündüğünü gerçekleştiremedi" gibi tespitler hem doğru, hem yanlış. Çünkü son dönemde her iki taraf da, kendi stratejisini egemen kılmaktan çok karşısındakinin stratejisini boşa çıkartmak için çabaladı ve kısmen de bunda başarılı oldu. Sonuçta mutlak anlamda kimsenin kazanmayıp, yine mutlak anlamda kimsenin kaybetmediği yıpratıcı bir aşamadan sonra yeni İmralı süreci başladı veya Oslo süreci verilen uzun aradan sonra yeniden ele alındı.
"Kimse kazanmadı ama kaybetmedi de" ama yeni sürecin başlamasının esas nedeni yakın gelecekte her iki tarafın da kaybetme ihtimalinin hayli yüksek olmasıydı. 

BU GİDİŞLE HEPİMİZ KAYBEDERİZ

Nitekim Abdullah Öcalan'ın Başbakan Erdoğan'a yolladığı mektubun (ya da mektupların) ana temasının "bu gidişle hepimiz kaybederiz" olduğu söyleniyor.

()

Öcalan'ın "bu gidişle hepimiz kaybederiz" derken esas olarak bölgemizdeki tüm Kürtleri yakından ilgilendiren gelişmeleri kastetmiş olabileceğini, "Kürdistan sorununun figüranı değil, başrol oyuncusu olma fırsatı" başlıklı yazıda bir ölçüde ele almıştık, bundan sonraki yazılarda da bu tartışmayı sürdürürüz."

Çakır'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın