Ruşen Çakır Ahmet ve Nedim için yazdı

Gerçekten Ahmet ve Nedim'in tutuklanmaları Türkiye'de, başta Ergenekon Davası olmak üzere birçok şeyin seyrini değiştirdi.

GAZETECİLER.COM - Tutuklanmalarının üzerinden 265 gün geçtikten sonra hakim karşısına çıkacak olan Nedim Şener ve Ahmet Şık bugün medyanın en önemli gündem maddelerinden biri. Vatan yazarı Ruşen Çakır, köşesideki her yazısında olduğu gibi tutukluluğun kaçıncı günü olduğunu bildiriyor okurlarına ve bugünkü Oda TV duruşmasını farklı bir şekilde yorumluyor.

"Ahmet, kendisini cezaevinde ilk ziyaretimde tutuklanmalarının Türkiye için "hayırlı" olduğunu söylemişti. İlk bakışta kulağa doğru geliyor. Gerçekten Ahmet ve Nedim'in tutuklanmaları Türkiye'de, başta Ergenekon Davası olmak üzere birçok şeyin seyrini değiştirdi. Örneğin bu soruşturmanın iki kilit ismi peş peşe "terfi yoluyla azledildi"; ülkemizdeki basın özgürlüğü sorunu içerde ve dışarda ciddi bir kaygı konusu ve gündem maddesi oldu.

Yine de "keşke Ahmet ve Nedim hiç tutuklanmasaydı" diyorum. Çünkü öncelikle bu iki dost ve meslektaşımın özgürlüklerinin bu kadar süre ellerinden alınmasının; eşleri ve kızları başta olmak üzere aileleri, dostları ve okurlarından kopartılmalarının çok kötü bir şey olduğunu biliyorum. Hayatlarında hiç hapis yatmamış bazı kişilerin, onların tutukluklarını "ne var bunda o kadar abartacak"diye küçümsemelerinden de son derece rahatsız oluyorum.

Ahmet ve Nedim olayının doğurduğu tepkinin ardından savcı, polis ve yargıçlar daha dikkatli davrandılar fakat son KCK tutuklamalarında olduğu gibi, siyasi iradenin en azından "sarı" ışık yakması halinde kaldıkları yerden devam edebildiklerini de görüyoruz. Ama bence Ahmet ve Nedim'in tutuklanmalarının yol açtığı en "hayırsız" gelişme Ergenekon soruşturmasının ve buna bağlı olarak "derin devlet" ile hesaplaşmanın içinin iyice boşalmasıdır.

Ruşen Çakır'ın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.