RTÜK'ün frekans ihalesi iptal

Ankara 12. Bölge İdare Mahkemesi, TVNet'in başvurusu üzerine yürütmesini durdurduğu 'ulusal genel HD ve standart frekans ihalesi'ni 'ayrımcılık' yapıldığı gerekçesiyle iptal etti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun 17 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirdiği ve  frekans ihalesi Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, TVNet'in başvuru dilekçesindeki 'genel' ibaresini 'tematik' olarak değiştirme isteğini 'süre doldu' gerekçesiyle kabul etmeyen RTÜK'ün yayın kuruluşlarına çifte standart uyguladığını tesbit etti.

Mahkeme kararında ihaleye girmek için gerekli şartları taşımayan Trakya ve Turkuaz isimli yayın kuruluşlarının gerekli sermayeyi başvurudan sonra oluşturmasına rağmen ihaleye katılmasına izin verildiği belirtildi.

HAKSIZ TOLERANS TANINDI

RTÜK, ihalede sermaye artırımını süre dolduktan sonra yaparak bunu bir dilekçeyle bildiren ve ulusal çapta yayın yapan Ülke TV'nin 'ulusal tematik kanal' kategorisi yerine 'bölgesel tematik kanal' kategorisinde ihaleye girmesine neden olmuştu.

Yine aynı şekilde tüm başvuru evraklarını eksiksiz olarak teslim eden TVNet'in 'Genel' kategorisinde yaptığı başvuruyu süre dolduktan sonra 'Tematik' olarak değiştirmesine de izin verilmemişti. Ancak bazı kanallara tolerans tanındığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine TV Net, yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptali isteminde bulunmuştu.

YÜRÜTMESİ DURDURULMUŞTU

Ankara 12. Bölge İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesini durdurma kararının ardından ihalenin iptal edilmesi gerektiğine de karar verdi. Kararda, ödenmiş sermaye koşulunun ihalenin esaslı bir unsuru olduğu ihale dökümanında düzeltme yolu ile giderilecek bir unsur olduğu yönünde açık bir düzenleme bulunmadığı belirtildi. Mahkeme buna rağmen Trakya ve Turkuvaz yeterlilik belgesi verilmesinin ve söz konusu şirketlerin ihaleye katılmasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

HUKUKSUZLUK BEDELİ KATLADI

RTÜK ihalesinde oluşan fiyat uçurumları tartışmalara yol açmıştı. Ulusal, HD ve standart çözünürlüklü ihaleler 25 milyon TL ile 50 milyon TL bedel karşılığı sonuçlanmıştı. HD tematik ihalesinde de üç kanal 39 milyon TL karşılığı ihale hakkı kazanmış, ancak 'standart çözünürlüklü tematik yayın' ihalesinde rekabet oluşmamıştı. 11 lisans sadece 1'er milyon TL'den dağıtılmış, bu durumda ise ulusal frekans bölgesel frekanstan daha düşük fiyata verilmişti.