Risk herkeste aynı değil! Salgını sınırlamanın en etkili yolu bu!

Koronavirüsün herkesi hasta etmediğini ve herkeste hastalığın ağır seyretmediğini söyleyen Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu herkesin riskinin aynı olmadığını belirtti. Salgını sınırlamanın ve kontrol altına almanın en etkili yolunun “sosyal izolasyon” olduğunu ifade eden Müftüoğlu, bunun püf noktalarını aktardı.

Osman Hoca, koronavirüs salgınını sınırlamanın ve kontrol altına altına almanın en etkili yolunu açıkladı. İtalya ve İran'ın bu kuralı ciddiye almadığını ve bu yüzden salgının hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranları ile karşılaştıklarını belirten Osman Müftüoğlu, sosyal izolasyonun püf noktalarını sıraladı.

İzolasyon çok mühim

Salgını sınırlamanın ve kontrol altına almanın en etkili yolu “sosyal izolasyon” meselesine azami dikkat göstermek.
Bu kesin. İtalya ve İran maalesef bu kuralı ciddiye almadıkları için Çin’den daha hızlı bir salgın sürati, daha çok ölüm oranı ile karşılaştılar. Çin ile sınırdaş Tayvan ise ciddi izolasyon yaparak hasta sayısını minimum rakamlarda tutabildi. Peki, nedir ve nasıl yapılır etkili bir sosyal izolasyon? Yanıt kutuda sizi bekliyor...


BANA GÖRE SOSYAL İZOLASYONUN PÜF NOKTALARI

* Mümkün olan her koşulda 1 metre kuralına uyacağız. Hasta olduğundan kuşkulandığımız kişilerde mesafeyi 1.5-2 metre yapmaya çalışacağız.

* Hasta olduğumuzdan kuşkulanıyor isek, tanı kesinleşene kadar izolasyon meselesini maksimum ölçüde ciddiye alacak, evden çıkmayacağız. Ev halkını korumak için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun yayımladığı tavsiyelere harfiyen uyacağız.

* Korunma amacı ile gereksiz sosyal temaslardan kaçınacak, zorunlu olmayan sosyal aktivitelere ara vereceğiz.

* Bana göre Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı yönetimindeki bir komite iki-üç hafta süre ile AVM’ler, toplu ibadet yapılan yerler, sinema, tiyatro ve benzeri eğlence mekânları ile ilgili kararları da almalıdır.

* Aile içi ziyaretlerde de sosyal izolasyon el ve ağız temizliği meselesi ciddiye alınmalıdır.

* Risk grubunda olanlara ve ileri yaştakilere yapılan ziyaretlerde onları korumak amacı ile “medeni mesafe” de diyebileceğimiz 1-2 metre uzaklık kuralı daha bir dikkatle uygulanmalıdır.

* Açık alanlarda yapılan yürüyüşler ve hafif egzersizler zararsızdır.

* Açık havada yapılabilecek sosyal süreçler sürdürülebilir. Zira toplumla bağları koparıp tamamen eve kapanmak, oluşturacağı psikolojik baskıyla bağışıklık süreçlerini de olumsuz etkiler.

Yazının tamamını okumak için tıklayın