Reha Muhtar 'Vaziyet'in vasiyeti'ni yayınladı!

Reha Muhtar, Cumhuriyet yazarı Deniz Som'un oğlunun gönderdiği mektubu "Vaziyet'in vasiyeti" diyerek ile yayınladı.

GAZETECİLER.COM - Reha Muhtar, bugün köşesinde Cumhuriyet gazetesinin üç haftadır "uykuda tutulduğu hastanede" inanılmaz bir yaşam mücadelesi veren yazarı Deniz Som'un oğlunun kaleme aldığı mektubu yayınladı.

Deniz Som'un "moda parkında şarap partisi düzenlediğini" yazan Reha Muhtar'a cevaben bu küçük hatasını düzelten Can Som olayın aslında "İçki ile arası pek de iyi olmayan ve kırk yılda bir sosyal ortamlarda içki içen Deniz Som'un "muhafazakarlaşan yaşam biçimine inat" bira taşıyan bir vatandaşın fişlenmesini protesto etmek için "Şarap partisi düzenlenmesi" şeklinde gerçekleştiğini açıkladı. 

ŞARAP EYLEMİNİN SEBEBİ BAŞKA

İşte Deniz Som'un oğlunun Reha Muhtar'a yolladığı o mektuptan çarpıcı bölümler:

"Deniz Som'un eşi 'harika'dır ancak kocasıyla Moda Parkı'nda "şarap partileri" düzenlemişliği yoktur. Salacak'ta, elindeki torbada bira şişeleri taşıdığı için fişlenen bir yurttaşın durumuna dikkat çekebilmek için göbek göbek bağlı bulunduğu Üsküdar'da elindeki şarap ile eylem yapmış ve Nesimi'ye selam göndermiştir...

VAZİYET'İN VASİYETİ

Deniz Som'un zamanında oğullarına, "size temiz bir soyadı ve babamdan devraldığım bir kütüphane bırakıyorum" demesi boşuna değildir.

Uyutulmadan önce, ekrandaki gelişmelere ve titreyen ellerine bakarak, "iki satır da olsa keşke Cumhuriyetçilere destek olabilseydim" demesi bizler için vasiyetinin en güzel bir kanıtıdır.

Öyle ki, neredeyse 15 yıldır kışları kırk yılda bir "içen" ve yalnızca yazları canından çok sevdiği "Alanyası"nda çok sevdiği dostları ile meşk eden Deniz Som'un bu biçimde anımsanarak, duaların esirgenmemesinin daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyim.

"Vaziyet"in vasiyeti, büyük vasinin dilinin döndüğünce böyledir."

BİR DOSTUN OĞLUNUN MEKTUBU DEĞİL

"Can'ın yazdıklarını bu köşede yayınlamak, bir dostun oğlunun mektubunu yayınlamak anlamına gelmiyor..." diyen Muhtar, yazısını şöyle sürdürdü:

"Bu mektup ve Can'ın anlattığı Cumhuriyet yazarı babası Deniz Som'la ilgili anıları sizlere aktarmak, Cumhuriyet Türkiye'sinde bir gazetecilik görevidir...
Deniz'lerin yaşaması ve yaşatılması, bir arkadaşın yaşamasından çok daha öte anlamlar taşır...
Can'ın satırlarında, Cumhuriyet'in, laikliğin ve demokrasinin yaşaması mücadelesidir Deniz Som'un yaşaması..."

Reha Muhtar
'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.