Reha Erus

Hürriyet

GAZETECİLER.COM - Abdullah Öcalan'ın Suriye'den ayrılmak zorunda kaldıktan sonra 1998 yılı sonunda Roma'ya gitmesi ile  yaşanan 'Apo krizi'nin en önemli  aktörlerinden biri de  dönemin İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'ydı. D'Alema, 15 yıllık suskunluğunu Hürriyet'ten Reha Erus'a bozdu.

Türklerin öfkeden soyadını  "Dallama" diye telaffuz ettikleri D'Alema,  PKK lideri Abdullah Öcalan yüzünden Türkiye ile yaşadığı büyük krizde çok yıpranmıştı. Belki bu yüzden başbakanlığı bile kısa sürdü. Solcu Demokrat Parti'nin akil adamlarından olan bir ara adı cumhurbaşkanlığı adaylığı için de geçen Massimo D'Alema, 12 Kasım 1998'de başlayan "Apo, Roma'da" vakasını 15 yıl sonra Hürriyet'e anlatmayı kabul etti.

İtalyan siyasetçi D'Alema özetle şunları söyledi:

"Bence bu 'ziyaret' bazı güçlerin bilinçli kurgusuydu. Almanya iadesini istemekten vazgeçince elimizde kaldı. Öcalan, Roma'da 66 gün kalmadı. Daha önce terk etti. Yerine villaya dublörünü koyduk. Clinton, 'Apo'yu Türkiye'ye verin' dedi. 'Hayır' dedim."

Bugüne kadar Papalık seçimlerinden ünlü yıldızlarla röportajlara, mafya davalarından İtalyan iç politikasına kadar pek çok haberde imzası olan deneyimli muhabir Reha Erus günün muhabiri oldu.