Radikal yazarı Silivri cezaevini anlattı...

Silivri Cezaevi'ni ziyaret eden gazeteciler arasında yer alan Radikal yazarı Oral Çalışlar Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı, izlenimlerini paylaştı...

GAZETECİLER.COM
Adalet ve Sağlık Bakanı ile birlikte Silivri Cezaevi'ni ziyaret eden köşe yazarları arasında yer alan Radikal yazarı Oral Çalışlar izlenimlerini CNN Türk'te anlattı.

Şirin Payzın'ın sorularını yanıtlayan Çalışlar Silivri'deki tutuklu gazetecilerin kaldığı yerleri görmediklerini söyledi. Adalet Bakanı'nın "uygun olmaz" diyerek mimari olarak aynı olan 6 nolu cezaevini gezdiklerini söyledi. Cezaevinin tecrit amacıyla tasarlandığını ve insanın sosyal yapısını zedelediğini kaydeden Çalışlar "ben bunların yerine eski cezaevlerini tercih ederim" dedi. 7 yıl hapiste kaldığını ve cezaevi deneyimi olduğunu hatırlatan Çalışlar "bizim zamanımızda fiziki olarak yetersiz hapishaneler vardı. Ama yine yüz kişiyle kalınan o pislik içindeki koğuşları tercih ederim. Çünkü insan konuşacak, paylaşacak bir başka insana ihtiyaç duyar" dedi.

GAZETECİLER TMK NEDENİYLE BİRBİRLERİYLE GÖRÜŞEMİYOR

Radikal yazarı içerdeki gazetecilerin Terörle Mücadale Kanunu kapsamında yargılandıkları için birbirleriyle görüşemediklerini söylerken TMK değişikliği gerektiğini söyledi.

"Mesele yemek ya da doktor değil. Aslolan özgürlüktür, insani ilişkiler içinde yaşamaktır. Biz eskiden cezaevinde çok kötü koşullarda kaldık. Kötü koşullarda kaldık, kafamızı gözümü kırdılar, işkence yaptılar, yanımızda insanları döverek öldürdüler... Ama daha insani bir tarafı da vardı o zaman cezaevlerinin. Birbirimizle dayanışma, bir arada olmanın getirdiği olanaklar... Fiziki koşullarda bir ilerleme var ama bana sorarsanız şimdi daha mı iyi o kadar da diyemem. İnsan hakları ve özgürlükler konusunda Türkiye modern bir devlet değil."