Pınar Erbaş: Hayatımda hep acelem oldu!
Show TV haftasonu haberlerinin genç ve başarılı sunucusu Pınar Erbaş ile keyifli bir sohbet okurları bekliyor.
GAZETECİLER.COM - ÖZEL
İÇERİK
SAYIM ÇINAR
Biraz tanıyalım isterim seni. Habertürk'te stajyer olarak başladın, Show TV'de haftasonu anahaber bültenini sunuyorsun şimdi.
Galatasaray üniversitesine başlamamdan bir ay sonra stajyer olarak başladım Habertürk'te, daha ilk senemde. Performansım beğenildi, kadroya geçtim, haftasunu eklerinde yazıp çizdim. Haftasonu eki habercisiydim. Hangi tür haberler girdiyse hepsinini yapmışımdır vardır. En çok zevk aldıklarım yaşam hikayeleriydi. Her hafta yeni insanlarla tanışıyordum.
Televizyonculuk için hazırlık dönemi gibi oldu galiba.
Evet, televizyonculuğa hazırlıyordu o haberler beni ben farkında olmadan. Ana maddemiz hep haber. Haberin ne olduğunu anlamak önemli. Televizyona girmek çok yoktu aklımda. Her şey kendiliğinden gelişti. Neredeyse 5 sene çalıştım.
"ÇOK ÇALIŞTIM O KOLTUĞU DOLDURMAK İÇİN"
Kenan Tekdağ'dan bir teklif geldi bu süreçte.
Özel röportajları televizyona yapmam istendi. Diksiyon dersleri aldım. Derken deneme çekimleri yapıldı. Yönetim kurulu başkanımız Kenan Tekdağ çekimleri izledi. Show TV haftasonu ana haber koltuğunu uygun buldu. Şahane bir teklif oldu tabii ki. Çok şaşırmış ve biraz da korkmuştum. Bana inanması çok önemliydi. Kenan Tekdağ'ın vizyonuna, tecrübesine olan inancım, kendime olan inancımdan daha büyüktür. Çok çalıştım, onu yanıltmamak, o koltuğu doldurmak için.
Baştan sona Galatasaray'da okudun, farklı bir eğitim ve görgü kazanmış olmalısın.
İlkokul lise üniversiteyi Galatasaray'da okudum. Okuduğun okul elbette vizyonunu bakış açını şekillendiriyor, tüm yaşamını etkiliyor.
"İSTER YENİ OL, İSTER YILLARIN SPİKERİ MUTLAKA ETKİLENİYORSUN"
Gündem baş döndürücü. Hayatına nasıl sirayet ediyor olan biten, etkileniyor musun?
Bu soru çok geliyor bana. Ben olmayan bir haberi yansıtmıyorum, içimizden haberleri veriyorum. Zaten ben de sokaktayım, ben de görüyorum, ben de yaşıyorum. Pek çok şeye alışıyorsun, tek alışamadığım çocuklarla ilgili haberler. İster yeni ol, ister yılların spikeri, mutlaka etkileniyorsun. Sürekli değişen bir gündem var, çok hızlı her şey. Bu ritim bana çok uyuyor aslında. Hep hayatımda bir acelem vardır. Yine bu durulmuş halim. Anı yaşamayı kaçırır hale gelirdim eskiden. Adrenalin yüklü oluyorsun.
Televizyonda olmak nasıl bir duygu?
Çok heyecan yoktu, şimdi de olmaz. Aklımda o kadar başka şeyler vardı ki, televizyona çıkma algısına gelmedi sıra. Benim görevim haberleri aktarmak.
Dış görünümünden dolayı bu işi yapanlar var. Sen kendini nereye oturtuyorsun, şansın tek başına güzelliğin mi?
Eskidenmiş birebir sunmak, okuyup söylemek, yalnızca görünüş. Şimdiki yarış içinde haberi bilmeyenler çok çabuk kayboluyorlar. Güzel kız filan dinlemiyor kimse. Haberi bilmek zorundasın.
Ne kadar süredir televizyoncusun?
İki yıl oldu. Canlı yayında kendini keşfediyorsun. Çok fazla riske yer yok yayınımda. Haber toplantısına katılıyorum, ne sunacağımı sunmadan biliyorum, ajans görüntülerini biliyorum. Dil sürçmesi olabilir en fazla, kayda değer hata sayılmaz. Rejiyle güzel paslaşmalarımız vardır.
"İSTEMEDEN ÜLKENDEN AYRI DÜŞMEK ÇOK KORKUNÇ"
Dört milyon Suriyelinin yaşadığı söyleniyor ülkemizde. Nasıl hissediyorsun, ne düşünüyorsun?
Sayısı konusunda emin olamayız, resmi rakamlara bakmak gerek. Sokağa çıkınca görüyoruz zaten. İçimi acıtan konulardan biri bu. Master tezimi de bu konu üzerine hazırlamak istiyorum. İstemeden ülkenden ayrı düşmek çok korkunç. İnsan seli gibi ülkemize girerken ben canlı yayındaydım ve hepsinin yüzünde büyük bir şaşkınlık vardı. O an için ne kin, ne öfke... Botlara binip öleceksiniz diyorsunuz, başka şansımız yok diyorlar.
Gün batımı Cinayetleri'ni öneririm bu konuda, Önay Yılmaz yazarı. Göçmenlerini getirenlerin, o yolculukların hikayesi anlatılan, o mafyanın hikayesi.
Kim duyarsız kalabilir ki. 23 yaşında bir kadın, Filistinli çocuklu bir ailenin evini korurken İsrail tarafının dozerinin altında kalıyor Rachel Corrie. Ailesine yazdığı son mektuptan çok etkilenmiştim. Hesapta böyle bir dünyaya gelmek yoktu, eğer müdahale etmezsek biz de parçasıyız, diyordu. Yeniden kök salmak için gelen milyonlarca insan var. Tezimin konusu da bu olacak.
Medya dünyasında büyük kıskançlık olabiliyor. Bu dünyada sen kendini nereye koyuyorsun?
Dostlarımla, ailemle çok uzun süredir bir aradayım. Beni ben olduğum için hep sevdiler, hep yanımda oldular. Kendimi kanıtlamaya çalışmak zorunda kalmadım hiç.
Neden ana haberlere edebiyat bu kadar az giriyor?
Her haberin işleyişi vardır, kimi zaman çok cazip işlenmeyebiliyor. Kültür sanata karşı çok önyargılılar. Gündemle de paralel olmak gerekiyor. Bu konuda kendimizi sorgulamamız gerekiyor.
Nasıl bir ekiple çalışıyorsun?
Yoku var eden, çok keyifli bir ekiple beraberim. Canla başla çalışılıyor. Ramazan Kurnaz yayın yönetmenimiz, abimiz, haberle yatıp kalkan bir isim. En çok şu haber izlenecek der, çıkar, sıralamada şurada olacağız der, çıkar. Canla başla yapıyorsun, dinliyorsun. Böyle çalışınca da en çok izlenen biziz haftasonlarında. Hep de böyle devam etsin istiyoruz.
Heyecansız günün olmuyor olmalı.
Bu sene özellikle haftasonlarında çok önemli şeyler yaşandı.
Sinirlerinin bozulduğu anlar oluyor mu?
Çocuk haberleri söz konusu olunca özellikle çok değişik duygular yaşanıyor. Özellikle siyasi haberlerde gündemden kendini çekmek mümkün olamıyor.
Erdem Gül ve Can Dündar içerideler. Gazetecilerin tutuklandığı bir yıl oldu. Sen ne düşünüyorsun?
Hangi dönem haber yapmak kolay olmuş ki? Hayatta herhangi bir şeyin iyi gideceğini düşünmüyorum, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalış, hepsi bu. Şartlar asla mükemmel olmayacak. Çok üzücü söylediklerin, ama hangi zamanda düzgün oldu ki? Üniversitede çocuklarla konuştuğumuzda çoğunun çok umutsuz olduğunu görüyorum, sektöre girmeden farklı telaşları var.
"BABAMLAR ÜTOPİKMİŞ, BENDEN SONRAKİ NESİL İSE ÇOK GÜNDELİK"
Yeni bir nesil geliyor. Daha mı apolitik bu yeni nesil?
Babamın kuşağıyla kendimi ve benden sonraki kuşağı düşününce şöyle bir fark var. Babamlar ütopik düşünceler peşinde koşuyormuş, benden sonraki nesil de çok gündelik meselelerde. Güncel reaksiyonlar daha sağlıklı ütopik yaklaşımlardan. Sokak hayvanları için yapılanlara baksana.
Yaşadığımız toplumun küreselleştiğini düşünüyor musun?
Sınırlar kalktığı için, artık ülkelerden bahsedemeyiz. Büyük göçler yaşanıyor. Küreselleşme bu işte.
Habercilikte kimi örnek alıyorsun?
Her şeyiyle böyle olmak istiyorum diyeceğim biri yok.