Özel yetkili mahkemeleri 8 ay önce yazdı

Vatan yazarı Murat Çelik, köşesinde 8 ay önce yazdığı ve gazetesinin manşete taşıdığı o haberin neden bugün hala gündemede olduğunu sorguladı...

GAZETECİLER.COM - Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik 8 ay önce gazetesinin manşetine taşıdığı iddiasının bugün yeniden gündeme gelmesini farklı bir şekilde yorumladı. Çelik, mealen "8 ay önce yazdık hala çalışmalar tamam olmadı, peki ama neden?" diye sordu.

İşte Murat Çelik'in 8 ay önce yazdığı o yazı ve bugün sorduğu sorular:

"Aldığım bilgiye göre, Adalet Bakanlığı mevcut durumu detaylarıyla değerlendirdi ve özel yetkili mahkemeler ile savcıların yetki alanlarının yeniden düzenlenmesine karar verdi. Yeni düzenlemenin ayrıntıları henüz son şeklini almadı ancak kesin olan; kısa bir süre sonra, özel yetkili savcılar ve mahkemelerin yetkilerinin daraltılacağı.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve 'özel yetkilerin belli oranlarda kısıtlanacağı' bu yeni düzenleme, (muhtemelen bu ay sonu) en geç Kasım ayı başında Bakanlar Kurulu'nun gündemine taşınacak. Ardından da, Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilip Meclis'e sevk edilecek. Kimi, ne ölçüde tatmin eder bilemem ama son dönemin en önemli tartışma konusunda somut ve kritik adım böylece atılıyor."

Bu iki paragraf, yaklaşık sekiz ay önce bu köşede yayınlandı.

"Özel Yetkiler Daraltılıyor" başlıklı yazım, VATAN'ın, 14 Ekim 2011 tarihli nüshasının manşet haberiydi.

Haber kaynağımı o gün yazmamıştım, bugün de deşifre etmeyeceğim ama konunun en yetkili isimlerinden biriydi bilgiyi aldığım kişi. Ve düzenlemenin 2011 bitmeden hayata geçeceğini söylüyordu.

Haberin üzerinden sekiz aya yakın zaman geçti ve konu ancak geldi gündeme. Sert tartışmalar ile birlikte de 'memleket meseleleri' listesinin birinci sırasına yerleşti.

Herkes hükümetin, özel yetkilerin daraltılması ya da kaldırılması konusunu, malum MİT Müsteşarı krizinden sonra gündemine aldığını düşünüyor ama gördüğünüz gibi durum öyle değil. Hazırlıklar geçen yılın Ekim ayından bu yana yapılıyor.

Pekiyi o zaman;

1.) Neden bu kadar zamandır tamamlanamadı yapılan çalışmalar?

2.) Yoksa şu an kamuoyunun gözleri önünde, bu konuya açıktan muhalefet eden kesimler ve kişiler, Ekim 2011'den bu yana, kapalı kapılar ardında mı engel oluyorlardı konunun kotarılmasına?