Online devrim neden Orta Doğu'da oluyor?

Ve online devrimin gerçekleştiği ileri sürülen Tunus ve Mısır gibi ülkelerde siyasi kaderi, klavye başındaki insanlar da, meydanlarda eylem koyan kitleler de belirlemiyor.

GAZETECİLER.COM - Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, bugün köşesinde ilginç bir sorunun peşine düşüyor. Online devrim'in neden Bilişim çağının en yoğun yaşandığı ülkelerde değil de Tunus ve Mısır gibi ülkelerde yaşandığını sorgulayan Barlas, online devrim ile doğrudan demokrasi arasında bir ilişki kurulup kurulamayacağını da bakın nasıl yorumluyor:

"Gündeme "Online Devrim" kavramı, üstelik Tunus ve Mısır gibi ülkelerdeki gelişmeler dolayısıyla giriverdi.

Oysa bu "Online Devrim"in öncelikle ekonomileri endüstri-sonrası aşamaya geçmiş olan Bilişim Çağı'nın öncüsü ülkelerde gerçekleşmesi gerekirdi. Buna göre bilgisayarla telefonun birlikteliğinden doğan internet bu ülkelerde bir çeşit "Doğrudan Demokrasi"yi getirecekti.

Bireyler her önemli gelişmede iradelerini merkezlere duyuracaktı.
Kitlesel iletişimin yerini bireysel iletişim ağları alacaktı.
Bilgisayar klavyesinin başındaki her birey, kendi gazetesini oluşturacaktı.

Online demokraside herkes siyasetçi, herkes gazeteci olabilecekti.
Gutenberg-sonrası dünya öncesinden ne kadar farklı olduysa, internet-sonrası dünyanın da öncesinden o kadar farklı olması gerekmez miydi?

Oysa gördük ki günümüzde online devrimin önde gelen savaşçısı olarak sunulan Assange'nin Wikilieaks'i gelişmiş ülkelerin konvansiyonel demokrasisinde bir yara bile açamadı.

Ve online devrimin gerçekleştiği ileri sürülen Tunus ve Mısır gibi ülkelerde siyasi kaderi, klavye başındaki insanlar da, meydanlarda eylem koyan kitleler de belirlemiyor.

Herkes "Fransa Tunus'ta ne yapacak" veya "Amerika Mısır'da hangi planı uygulayacak" ya da "Mübarek'in yerine hangi yeni despot geçecek" sorularına cevap arıyor."

Barlas'ın analizinin tamamını okuyabilirsiniz.