Okur eleştirisine hak verdi Bakanlığa çaktı

Aslında okurumuzun, bakanlığın bu propagandist tutumunu açığa çıkaran şüpheci yaklaşımının, bu haberin yazımı sırasında da gösterilmesi gerekirdi.

GAZETECİLER.COM - Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, gazetesinde yayınlanan bir haberin içeriğindeki yanlışları sergileyen okur mektubunu köşesinde yayınladı. Haberin, okurunun uyarısındaki gibi yanlış olduğunu kabul eden Bildirici, sorumlunun haber kaynağı olan Bakanlık olduğu ortaya çıkınca, kendi muhabirini eleştirdi ama Bakanlığa da sert bir dille yüklendi.

İşte Bildirici'nin BM internet filtresini övmemiş başlıklı yazısından bir bölüm:

BM İNTERNET FİLTREMİZİ ÖVMEMİŞ

"Çocuk hakları notumuz yükseldi" başlıklı haber, "Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, Türkiye'de son dönemde çocuklara yönelik düzenlemeleri övdü" spotuyla özetleniyordu.

23 Temmuz'da çıkan bu habere okurumuz İlker Kocael'den eleştiri geldi:

"İnternet filtresinin de BM tarafından takdir edildiğini görünce merak edip raporun kendisini açtım. Raporda konuyla ilgili cümle: 'However, the Committee notes with concern that the State party has put in place extensive restrictions on children's access to information on the Internet.'

Yani çocukları zararlı sitelerden korurken onların internete erişimini kısıtlama tehlikesi olduğu ve bunun kaygıyla izlendiği belirtiliyor. Halbuki verilen haberde bu eleştirel duruştan hiç bahsedilmiyor, BM'nin filtrelemenin sonuna kadar arkasında olduğu gibi bir izlenim yaratılıyor. Her haberde orijinal kaynağı incelemek gibi bir fırsatımız ve zamanımız olmadığı için daha dikkatli olunmasını rica ederim."

HABERİN KAYNAĞI AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

Kocael'in eleştirisini haberde imzası olan Turan Yılmaz'a sordum. Yılmaz, haberi Fatma Şahin'in başında bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verdiği bilgi notuna dayanarak hazırladığını belirtti. Bakanlığın bu tavrı üzücü. BM Çocuk Hakları Komitesi'nin hazırladığı rapordaki olumsuz taraflar hoşlarına gitmemiş olabilir ama raporu hükümete yönelik eleştirilerden arındırarak sanki büyük övgülerde bulunulmuş gibi yansıtmaya da hakları yok.

Hem böyle propagandist bir yaklaşımın kısa zamanda tekzip edileceğini de bilmeleri gerekir. Çünkü artık BM raporlarına ulaşmak öyle devlet adamlarına özgü bir ayrıcalık değil.

Nitekim Komite'nin 20 Temmuz 2012 tarihli Türkiye raporu BM'nin internet sitesinden kolaylıkla bulunabiliyor. 

İFADELER AMA, FAKAT, ANCAK DOLU

Bir kere raporda "21 konuda büyük övgü" yok; o maddelerin çoğunda olumlu ifadelerin yanı sıra "ama, fakat, ancak" gibi sözcüklerle başlayan çekinceler de yer alıyor. Aynı yaklaşım raporun internet filtresiyle ilgili bölümünde de sergileniyor:

"Komite, devletin çocukların internetten ulaşılabilen zararlı bilgilerden korunmasına ilişkin çabasını takdir ediyor; ancak bu tarz sınırlamaların çocuğun uygun bilgiye ulaşmasını da engellemediğinden emin olunması gerektiğini belirtiyor.

Komite, taraf devletin, sözleşmenin 17. maddesine ilişkin çekincesinin de çocuk kitaplarının üretim ve yayılmasına engel olabileceği ve çocukların uygun bilgiye erişimini zorlaştırabileceğinden kaygı duyuyor."

OKUYUCUNUN YAKLAŞIMINI MUHABİR DE GÖSTERMELİYDİ

Aslında okurumuzun, bakanlığın bu propagandist tutumunu açığa çıkaran şüpheci yaklaşımının, bu haberin yazımı sırasında da gösterilmesi gerekirdi. Gazetecilikte bilgi ya da belge nereden gelirse gelsin şüpheyle yaklaşmak esastır. "BM'den takdir aldık" haberi de, bilgi notu bir bakanlıktan da gelse şüpheyle bakıp, bir de kaynağından kontrol etmenin ne denli zorunlu olduğunu hatırlatıyor.

Çifte kontrol, habercinin güvenli yoludur.