Okay Gönensin'den papparazi gerçekleri!

Okay Gönensin de magazin gazeteciliği tartışmalarında yernin aldı. Gönensin bugün papparizi gerçeklerini yazmış.

GAZETECİLER.COM - Vatan yazarı Okay Gönensin de magazin gazeteciliği tartışmalarında yernin aldı. Gönensin bugün papparizi gerçeklerini

"Magazin adıyla tarif edilen haberler konusunda her tartışma çıktığında gazeteciler, “onlar gazeteci değil, magazinci, paparazzi” şeklinde tepki gösterir ve böylece “gazeteci vicdanımız” rahatlar.

Geçenlerde bazı sanatçıların başlarına gelen paparazzi kazaları üzerine çok kalem oynatıldı, ama olayın temeline yaklaşan pek az oldu.

Doğrudur, sabahlara kadar bar, lokanta kapılarında bekleyen, haber konusu kişilerin araçlarını, evlerini izleyen, bazen de saldırıya uğrayan bu arkadaşlar çok “özel” bir iş yapıyorlar. Onların bu faaliyetlerinin ürünleri de hemen bütün gazetelerde ve televizyon kanallarında yer alıyor. Ama bizdeki o gazete ve televizyonların dünyadaki “muadilleri” bu tür haberlere yer vermez. Her ülkede bir “people” medyası vardır, mutlu ve âşık zenginlerin fotoğrafları da, kaçak âşıkların fotoğrafları ve haberleri de bu yayın organlarında yer alır. Onlarda yayınlanan dedikodular normal gazete ve televizyonlarda yer almaz.

***


Geçen hafta boyunca yapılan magazin tartışmalarında birçok gazeteci arkadaşımız da kalemini mağdur ünlülerden yana kullandı. Ama kimse şunu söylemedi: Bu haberlerden biri bir gazetede yer aldığı zaman hemen bütün gazetelerin yazı işleri yetkilileri kendi magazin sorumlularını “bu haber neden bizde yok” diye fırçalar. Çünkü bu tür “gazetecilik” mesleğimizin büyük bir bölümünün kanına çoktan karışmıştır.

Aslında bu magazinciliğin iki türü vardır. Biri insanları zor durumlarıyla gösterir, diğeri ise mutlu, yakışıklı güzel insanların verdikleri pozları aynen aktarır. Medyamızın çok büyük bölümü her iki türün de alıcısıdır ve okurun da tüketici olduğuna inanılır.

***


Ama bir başka gerçek de dünyanın her tarafında satış rakamları yüz binlere ulaşan “people” dergiciliğinin bizde beş on binlik satışlardan öteye geçemediğidir.

İnsanları zor durumda yakalamaya çalışanları ve “haber” yaratmak için giriştikleri uygunsuz ısrarları eleştiren, kınayan gazeteciler bu çocukların neden bu hale geldiklerini düşünürlerse, “paparazzi fırçalarını” başka yerlere yönlendirmeleri gerektiğini de anlayabilirler."