O büyük gazetelerin Ankara ekleri kaç satıyor?

Hıncal Uluç yine gazetecilik dersi verdi! Ta Yeni Gün gazetesinde çalıştığı günleri anlattı. Ve çöpten haber topladıklarını...

Sabah'ın usta kalemi Hıncal Uluç yıllar önce atladığı bir haberden kaynaklı başına neler geldiğini yazdı. Aslında Uluç'un amacı asıl gazetecilik nasıl yapılırdıyı anlatmaktı...

Şimdiki gazetelere gönderme yapan Uluç, "O en büyük gazetelerin o rengârenk, o tonla sayfalı Ankara ekleri kaç satıyor?.." diye sordu... 

(...) O zaman sporun en büyük adamı Beden Terbiyesi Genel Müdürüydü. Bakanlık falan yoktu. Genel Müdürlük günü gününe basın bülteni yayınlar, bu bültenler sabah saat 10'da dağıtılırdı.. Ne var ki o bültendeki haberler, o sabah yayınlanan Yeni Gün'de, bizim sayfada yayınlanmış olurdu.

Bütün gazeteleri atlatırdık. Genel Müdür çıldırır, haberleri bize kimin sızdırdığını araştırırdı.

Çünkü sabah bizde çıktığı için, o bültenin artık haber değeri kalmazdı. Bulamadılar. Çünkü sızdıran biri yoktu. Habere ulaşan biri vardı.. Güneş Tecelli.. Evet bugün bu sayfada Abuzittin'e Mektupları'nı okuduğunuz Güneş..

Her gece ortalıktan el ayak çekildikten sonra Genel Müdürlüğe gider, binanın dışındaki çöplüğü karıştırır ve teksir kalıbını bulur getirirdi..
Teksir kalıbı, daktilo ile tersten ve özel kâğıt delinerek yazılmasıyla hazırlanırdı. Bu kâğıt mürekkeplendi mi, üzerinden geçen normal kâğıtta yazılar çıkardı. Kaç kopya istiyorsan. İş bitince de, matbaa mürekkebine iyice bulaşmış o kâğıt çöpe atılırdı. Güneş bunu tespit etmişti. Kalıbı çöplerin arasından bulur getirirdi. Masaya koyar, üzerine bir temiz kâğıt bastırdık mı, bütün haberler aynen elimize geçerdi. Bu kadar basit.. Ama bu kadar zekice..

Gazetecilik, o zaman, ne yapıp yapıp habere ulaşmaktı..
O yüzden işte, 100 metre karelik bir dairede 10 kişinin hazırladığı, 6 sayfalık ve siyah beyaz Yeni Gün Gazetesi Ankara'da 30 bin satardı..
Bugün Ankara'da üç bin satan yerel gazete var mı?..
Geçiniz?.. O en büyük gazetelerin o rengârenk, o tonla sayfalı Ankara ekleri kaç satıyor?..

Hıncal Uluç, Sabah

changeTarget(document.getElementById("news_content"))