O bayrak 10 Kasım'da neden inmedi?

Hürriyet logosundaki o bayrak ne zaman yarıya indiriliyordu ve ne zaman bu gelenekten vazgeçildi. Hürriyet'in okur temsilcisi Faruk Bildirici yazdı.

GAZETECİLER.COM - Hürriyet gazetesinin logosunun yanında bir Türk bayrağı ile Atatürk resmi bulunur. Bayrak ve Atatürk'ün altında da "Türkiye Türklerindir" sloganı yer alır.

10 Kasımlarda ise bu logodaki bayrak yarıya indirilmiş olarak resmedilir. Daha doğrusu resmedilirdi.

Pek çok kimsenin bilmediği bu ayrıntıyı Hürriyet gazetesinin okur temsilcisi Faruk Bildirici, bugün köşesinde, bir okur mektubuna yanıt verirken açıkladı.

İşte Bildirici'nin 10 Kasım Hürriyet'indeki Türk bayrağı başlıklı yazısı:

"Margot Bormann adlı okurumuzu dikkatinden ötürü kutlamak gerek. 10 Kasım'da gönderdiği elektronik postada, Hürriyet'in birinci sayfasında yer alan Türk bayrağı ile ilgili bir eleştiri yöneltti: "Bugünkü nüshanızın ana sayfasındaki Türk bayrağının, her 10 Kasım'da olduğu gibi yarıya indirilmemiş şekliyle basıldığını üzülerek gördüm. Bu konudaki hassasiyetinizi bildiğim için bunun basit bir baskı hatası olduğuna inanmak istiyorum."

Açık söylemek gerekirse, Hürriyet'te böyle bir 10 Kasım geleneği olduğunu bilmiyordum. Arşive girip baktım. Okurumuz Bormann haklıydı, Hürriyet'te her 10 Kasım günü Atatürk'ün anısına saygı olarak birinci sayfadaki bayrağın yarıya indirilmesi geleneği vardı. Ama bu gelenek bu yıl terk edilmemişti. Görebildiğim kadarıyla en son 1996 yılının 10 Kasım'ında uygulanmış, sonra bırakılmıştı.

Hatırlanacağı gibi, 10 Kasım'lar, 1988'den itibaren "ulusal yas günü" olmaktan çıkarıldı. O yıldan itibaren gazeteler, 10 Kasım'larda okurun karşısına siyah logo ile çıkmaktan vazgeçtiler.

Hürriyet'in, logonun kenarındaki bayrağın her 10 Kasım'da yarıya indirilmesi uygulamasını terk etmesi de bu genel kararın devamı niteliğindeydi. İlan edilmesine gerek duyulmamıştı; ama görüldüğü gibi dikkatli okurlar, yıllar geçse de arayıp nedenini sorabiliyorlar."