Nuray Mert 'dayanamıyorum' deyip çaktı

Pelin Batu'ya Tarihin Arka Odası'nda işkençe yapıldığını öne sürdü. Bir de programın diline çaktı.

GAZETECİLER.COM - Murat Bardakçı yine sinir olacak... Zira bu kez Nuray Mert'den ağır eleştiriler var...

Radikal'deki köşesinde "Bazı televizyon programlarına ilişkin tartışmalardan özellikle uzak durmaya çalışıyorum. Ama artık dayanamadım." deyip sert eleştiriler getirdi.

En ilginci de Pelin Batu'nun tarih sohbeti altında işkenceye maruz bırakıldığını iddia etmesi oldu. İşte Nuray Mert'in o satırları;

(...) Bu programlarda ‘tarih tartışması’ adı altında, çok sert bir siyasi dilin, hak ettiği ciddiyeti es geçerek, kolaylıkla devreye girebilmesi. Benim izlediğim program, artık iyiden iyiye, Pelin Batu’nun, ‘ormanda çiçek toplarken kaçırılan güzel bir prensesin, tarih sohbeti adı altında iki kişi tarafından gaddarca, işkenceye maruz bırakılması’ gibi gotik dönem masalını andırmaya başlamıştı.

Konu nasılsa, çevre politikalarına geldi, iki tarihçi, Batu’nun tüm söylediklerine karşı lafını ağzına tıkıp, bunlarınsaf genç kızları kandırmak için uydurulmuş lafı güzaf olduğu’nu ima eden bir tavır tutturdular. Bu söylemin düzeyi, doçent unvanlı tarihçinin, ‘et yeme, ot yeme ne zıkkım yiyeceğiz?’ şeklindeki veciz ifadesine kadar vardı.

Tarih sohbetinden yola çıkıp, tarihçi kisvesine sığınılarak son derece sorunlu bir siyasal dil ve üslubun, tartışmaya kapalı sert iddiaların kolaylıkla dolaşıma girdiği bu tür programların, daha fazla ciddiye alınıp, daha eleştirel biçimde izlenmesi ve tartışma konusu yapılması gerektiğini düşünüyorum. (...) Tarih de dahil olmak üzere, her konuda her görüşün daha fazla ifade bulduğu bir ortamı özlüyorsak, bunun yolu herkesin her görüş adına ağzına geleni söylemesi değil, aynı zamanda ağzından çıkanı kulağının duyması. Belli bir düzey tutturacaksak, ancak bu yol ile mümkün olacak.