Nevzat Çiçek

Habertürk

GAZETECİLER.COM -

Aslında 2003 yılından itibaren yapılan bir çalışmanın ürünü bugün Habertürk sayfalarında okur karşısına çıktı.

"Tekfiri bir silah gibi kullanan, ulusal sınırları aşan bir ideolojiyi somutlaştıran, duygusal kopuş yaşayan gençlere ulaşabilen, sosyal medyayı çok iyi kullanan, dünyada iyi örgütlenen ve kendine göre bir İslami anlayışı yaşadığını iddia eden ve bunu yayan bir örgüt"ten bahsediyor Nevzat Çiçek, bugün başlayan yazı dizisinde; IŞİD'den.

"IŞİD'in yaptığı hiçbir şey planlanmadan yapılmış değil. Onlar altı aşamalı bir plan çerçevesinde hareket ediyor ve kendilerine inananlara "Bir İslam devleti ve onun uğrunda öldüklerinde cennet" vaat ediyor." diyor Çiçek.

"Okuyacağınız yazı dizisi yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalışılan, saha araştırmaları olan, değişik zamanlarda bu örgüte katılan ya da sempati duyanlarla yapılmış görüşmelerin yanında özellikle Irak, Suriye, Türkiye ve Tunus'ta derinlemesine yapılan araştırmaların, değişik zamanlarda Somali, Mısır, Bangladeş, Sudan, Pakistan ve Filipinler'de hem saha araştırmaları hem de çeşitli örgütlerle yapılan görüşmelerin yansımalarından oluşuyor..." diye anlatıyor yazı dizisinin kaleme alınma sürecini.  Ve şöyle devam ediyor:

Bugün IŞİD'i anlamanın yolu Irak işgali sonrası ortaya çıkan Tevhid ve Cihad örgütünün oluşumu, onun öncesinde de Afganistan ve El Kaide gerçeğini irdelemekten geçiyor. IŞİD, giriş kısmı Afganistan, gelişme kısmı Irak, sonuç bölümü Suriye üzerinden okunabilecek bir örgüt. Sonuç bölümünün Suriye ile sınırlı kalmayacağını, yeni bir "Küresel Cihat ve Hilafet" hareketiyle karşı karşıya olduğumuzu görmemiz gerekiyor.

Ve Nevzat Çiçek, Habertürk'te başlayan yazı dizisi ile günün muhabiri oluyor.