Nagehan Alçı'dan Nuray Mert'e cevap! Bende bir mankurttum

Nagehan Alçı Ali Bayramoğlu ve Halil Berktay'a "Dünyaya dar bir milliyetçi-otoriter muhafazakâr çerçeveden bakan bir iktidarın tüccar terzilerisiniz" diyen Nuray Mert'e köşesinden cevap verdi

Nagehan Alçı Milliyet'te bugünkü köşesinde Ali Bayramoğlu ve Halil Berktay'a "Dünyaya dar bir milliyetçi-otoriter muhafazakâr çerçeveden bakan bir iktidarın tüccar terzilerisiniz" diyen Nuray Mert'e cevap verdi.

Alçı, 'Kendimi Batılı zannediyordum oysa Batıcı ve steril bir kafaydım. Cengiz Aytmatov'un o meşhur tabirini kullanırsak, ben de mankurttum' dedi.

İşte Nagehan Alçı'nın bugünkü yazısı...

Bu ülkenin 'kâğıt üzerinde aydınları' arasında prensipsizlik bir resmi ideoloji adeta. İstisnalar hariç Türkiye'nin yazar çizerlerinde ilkesel duruş yok. Entelektüel tutarlılık yok. Felsefi omurga zaten hiç yok!

Düşünün, bir yazar senelerdir savunduklarına tamamen aykırı bir işe imza atıyor, sonra da imzaladığı bu tuhaflığı eleştirenlere pişkince hakaretler yağdırıyor. Bu toprakların az sayıda ilkesel duruş sahibi entelektüellerinden Ali Bayramoğlu ve Halil Berktay'a edilen hakaretlerden bahsediyorum tabii ki.

....

2009’daki köşe yazımı çıkarmakta haklılar
 
Bir yazar fikir değiştirebilir ve bu entelektüel dönüşümü de açıklayarak yeni yoluna devam edebilir. Fakat bu fikirleri değiştirmediğini ifade ederek bir de buna tam zıt işler yaparsa durum vahamettir. 
Mesela, ben de bir zamanlar aynen böyle oryantalist-kolonyalist bir perspektifle bakıyordum hayata. Eurocentrism diye adlandırılan bağnaz bir ideolojinin etkisindeydim çünkü öyle eğitilmiştik. Batı’yı merkez gören ve tüm Batı-dışı dünyayı bu katarakt gözlerle değerlendiren sakat bir bakış açısı... Nitekim şimdi haklı olarak karşıma çıkarılan 11 Mart 2009’daki yazımı da bu sakat perspektifle yazmıştım. Kendimi Batılı zannediyordum oysa Batıcı ve steril bir kafaydım. Cengiz Aytmatov’un o meşhur tabirini kullanırsak, ben de mankurttum. Maalesef Türkiye’de benim sosyal klasmanımdaki insanlar kendi ülkesine kolonyalist gözüyle bakmayı Batılılık zannediyor. 
 
Sonuç olarak, mesele Erdoğan’ı ve Türkiye’yi eleştirmek değildir. Hem Berktay hem Bayramoğlu çok haklı ve güçlü eleştirileri olan iki yazar. Bir aydın, kendi ülkesini en ağır şekilde eleştirebilir. Mesele tamamen sakat ve mandacı bir perspektifle davranmak, buna da eleştiri kılıfı geçirmek meselesidir.
 

Nagehan Alçı'nın yazısının tamamını okumak için tıklayın...