Nagehan Alçı: Yüz yüze eğitim gözden çıkarılabilecek bir şey değil
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, koronavirüs önlemleri kapsamında akla ilk gelenin "okulları kapatmak" olmasına tepki gösterdi. Avrupa'dan örnekler veren Alçı, "Bizde eğitim "Aman risk almayalım" denerek ilk gözden çıkarılabilecek alanlardan biri olarak görülüyor" dedi.
Covid-19'a karşı önlemler alınmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Bilim Kurulu ve Kabine toplantısı sonrasında yeni önlemler ve kısıtlamalar açıklanırken, bunlardan birinin eğtimin online devam etmesi kararı oldu.
Buna göre mevcut durumda eğitimde hali hazırda tatilde olan öğrenciler 23 Kasım Pazartesi günü okula dönmeyecek. Eğitim 31 Aralık 2020'ye kadar tüm resmi ve özel okullarda, tüm kademlerde uzaktan devam edecek. Haftada 2 gün okullarda yüzyüze eğitim gören tüm öğrenciler yıl sonuna kadar evden, online olarak derslerine katılacak.
Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, bu karara tepki gösterdi. "Madem uzaktan eğitim verilebiliyor neden uzaktan sınav yapılamıyor?" diye soran Alçı, Avrupa'dan örnekler verdi ve tüm kısıtlama ve önlemlere rağmen yüz yüze eğitmi sürdürmek için büyük çaba harcandığını söyledi. "Bizde eğitim "Aman risk almayalım" denerek ilk gözden çıkarılabilecek alanlardan biri olarak görülüyor" diyen Alçı, şunları kaydetti:
Diyeceksiniz ki Bilim Kurulu bu yönde tavsiye vermiş, salgın giderek yayılıyor, ne yapsalardı?
Sevgili okurlarım burada mesele Bilim Kurulu'nu da kapsıyor zaten. Maalesef bu ülkedeki yaygın zihniyet hemen ilk tedbir olarak okulların kapısına kilit vurmayı olağan karşılıyor. Bilim Kurulu da bu zihniyetin bir parçası.
Bakın Fransa’da vaka sayıları günlük 30 bine yaklaşıyor, Almanya’da 20 binden fazla olduğu günler var. Hadi diyelim bizdeki rakamlar gerçeği yansıtmıyor, öyle bile olsa 10’la çarpsanız bizdeki sayılar Fransa’ya ancak yetişiyor. Buna rağmen Almanya’da da Fransa’da da hükümetler okulları sonuna kadar açık tutmak için her türlü fedakarlığı yapacaklarını açıkladılar. Almanya’da birçok eyalette ders esnasında pencereler kapanmıyor ve öğrencilerden kalın anorak giymeleri ve derste çıkarmamaları isteniyor. Okulları açık tutmak için diğer her şeyi kapatmayı göz aldılar. Fransa’da geçen hafta öğrenciler arasında yükselen bir grafik göründü ama buna rağmen "Hiçbir şey yüz yüze eğitimin yerini tutmaz" diyerek sonuna kadar direniyorlar.
Önceki gün Paris’ten gelen Fransız bir arkadaşım anlattı. Paris tam bir hayalet şehirmiş. "Kendi şehrimi hiç böyle görmemiştim, sokaklar bomboş, her yer kapalıydı. Çok hüzün vericiydi" dedi. Ben "Peki ya okullar?" diye sorunca "Tek açık yer okullar. Fransa’da öğrenciler her gün yüz yüze eğitime devam ediyorlar. Maske takıyor, önlem alıyor ve her gün okula gidiyorlar" dedi. Avrupa’daki bilim insanları okullarla ilgili bizim Bilim Kurulu gibi net bir tavır almıyor mu? Alıyorsa oralarda bilime kulak verilmiyor mu? Bizde eğitim "Aman risk almayalım" denerek ilk gözden çıkarılabilecek alanlardan biri olarak görülüyor.