Nagehan Alçı İftarlık Gazoz'u bu kez de Adnan Menderes'le vurdu

İftarlık Gazoz eleştirisi gündeme bomba gibi düşen Nagehan Alçı, bu kez Yüksel Aksu'yu Adnan Menderes üzerinden topa tuttu.

Nagehan Alçı'nın Milliyet'teki yazısında İftarlık Gazoz filmine getirdiği "Riyakar" eleştirisi oldukça ses getirmişti. Nagehan Alçı, filmi eleştirmeye dün de devam etti.

"Riyakarlık şablonları" başlıklı yazısında Nagehan Alçı, Yüksel Aksu'yu bu kez e Adnan Menderes üzerinden topa tuttu. 

"Bir kere bu halkın kültürüyle kaynaşmak istiyorsan Adnan Menderes'i seveceksin. Ya da en azından sinsice tahkir etmeyeceksin. Toplumun yüzde 70'inden fazlası Menderes'i seviyor ve hâlâ kahraman görüyor" diyen Alçı'nın eleştirileri bununla da sınırlı kalmadı. 

İŞTE NEGAHAN ALÇI'NIN O YAZISI


İftarlık Gazoz'un riyakâr bir film olduğu iddiası epey yankı buldu. Filmdeki riyakârlıklar sadece geçen yazdıklarımla sınırlı değil. Kendisi de Egeli olan saygın iktisatçı Prof. Dr. Birol Kovancılar'ın bana hatırlattığı gibi, Adnan Menderes'in köylüleri sömüren ağanın evinde resminin asılı olmasının vurgulandığı sahne bile filmin tipik köhnemiş Türk solcusu kafasında olduğunu gösteriyor. Yüksel Aksu film boyunca solculukla Müslümanlığı izdivaç ettirmeye çalışıyor. Aksu gibi taşra kökenli Türk solcularında bu bayatlamış komplekse çok rastlanır. Halktan kopuk solcu imajını yıkmak için sahte bir halk kültürü sevdası işlenir. Fakat anlaşılıyor ki Aksu da Türkiye toplumunun ortak kültür ve kimlik kodlarını tanımayan, tipik bir 'halkına yabancılaşmış solcu'. Bir kere bu halkın kültürüyle kaynaşmak istiyorsan Adnan Menderes'i seveceksin. Ya da en azından sinsice tahkir etmeyeceksin. Toplumun yüzde 70'inden fazlası Menderes'i seviyor ve hâlâ kahraman görüyor.

HDP'ye destek veren Türk solcuları Menderes'ten nefret ederler ama Kürtlerin çoğunluğu sever. Adnan Menderes'i aşağılık biri gibi gösteren milyonlarca sayfa propaganda metni yazıldı, TSK senelerce anti propaganda yaptı ama yine bu ülkenin halkını Menderes'ten soğutamadılar. Bugün Menderes toplumun çok farklı kesimlerini birleştiren bir semboldür hâlâ. Türk solculuğu işte bu gerçeği anlayamadığı için bu toplumda önemsiz ve etkisiz kaldı. HDP Türk solculuğundan kurtulabilirse güçlenir ve büyür. Türk solculuğuyla izdivaç hali devam ettikçe hendeklere gömülmeye mahkum...

Filmin bir diğer riyakârlığı komünist Hasan'ı vuran sağcılar noktasında bile dürüst olamaması. 1980 öncesinde geçen ortamda kasabada bir tane bile ülkücü karakter olmaması tam bir garabet. Öte yandan, köylü bir solcu olan Hasan'ı vurmaya gelenlere film sonunda akan yazıda Kontrgerilla deniyor. Kontrgerilla hiçbir zaman köylü bir solcuyu vurmakla ilgilenmedi. Ülkücü bir grubun solcu Hasan'ı vurmaya geldiğini bile dürüstçe göstermiyor ki filmin herkese zarf atan PR kampanyasına halel gelmesin. Ah o kampanyaya hiç girmeyeyim! Hem hükümete yakın çevreye hem hükümet düşmanı çevreye aynı anda gülücük dağıtan tipik bir 'gelene ağam gidene paşam' kasabalı kapitalist kafası. Hem sosyalizmi öven hem de ucuz kapitalist numaralardan medet uman bir film İftarlık Gazoz.