Nagehan Alçı felaketin boyutlarını gözler önüne serdi!

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu’nun İdlib konferansında etkileyici bir sunum yaptığını ve toplantıdan sonra dosyayı kendisinden istediğini söyleyen Habertürk yazarı Nagehan Alçı yaşanan felaketin boyutlarını gözler önüne seren çarpıcı bilgiler paylaştı.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Aralık 2019'dan beri İdlib'den kaçan sivillerin sayısının 961286 olduğunu ve bu rakamın her dakika arttığını belirtti.

Türkiye'nin kendi toprakları kadar Suriye topraklarında da çok ciddi yardımlar yaptığını ve trajedide tek somut ve büyük çaplı yardım eli Türkiye’den geldiğini söyleyen Alçı, yeni başlayan Bahar Kalkanı harekatının olduğu bölgede AFAD'ın 9 kamp inşa ettiğini aktardı.

Ölümden kaçan 1 milyon insan…

Size bugün bazı rakamlar vereceğim. Bu rakamları AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu’nun çalışmasından aldım. Güllüoğlu dün sabah Dolmabahçe’deki İdlib konferansında çok etkileyici bir sunum yaptı.

Toplantıdan sonra kendisinden hazırladığı dosyayı istedim. Sizinle o dosyadan yaşanan felaketin boyutlarını gözler önüne seren çok çarpıcı bilgiler paylaşacağım…

Aralık 2019’dan beri İdlib bölgesinden kaçan sivillerin sayısı 961286. Bu rakam her dakika artıyor. 188582 aile evlerini terk etmiş geçtiğimiz 3 ay içinde. Bunların 187121’i erkek, 197984’ü kadın, 278493 kız çocuk ve 297688 erkek çocuk.

EĞİTİMSİZ VE TRAVMALARLA BOĞUŞAN BİR KUŞAK YETİŞİYOR

Bu insanların neden kaçtıkları sorulmuş. Yüzde 80’i aynı cevabı vermiş: Ölüm korkusu. Kadın, çocuk, yaşlı, bir halk ölümden kaçıyor! Yani bazılarının ileri sürdüğü gibi burada yan gelip yatmak için evlerini terk etmiyorlar.

Türkiye kendi toprakları kadar Suriye topraklarında da çok ciddi yardımlar yapıyor. Yanı başımızda bir ülke yanıyor, yıkılıyor ve bu trajedide tek somut ve büyük çaplı yardım eli Türkiye’den geliyor.

Fırat Kalkanı bölgesinde 116, Zeytin Dalı bölgesinde 7000 kişilik tamamını AFAD’ın yaptığı 3 ve İdlib’de 445 kamp var. Bu kamplarda yaklaşık 1 milyon insan yaşıyor.

Bu insanlara ekmek, temel gıda, temel temizlik malzemeleri başta olmak üzere devamlı yardım yapılıyor. AFAD her yerde var. BM’nin yardımları da düzenli devam ediyor.

Yeni başlayan Bahar Kalkanı harekatının olduğu bölgede AFAD 9 kamp inşa etmiş.

Ancak hayatın kamplarda sürdürülmesi çok zor sevgili okurlarım… Ne zamana kadar dışarıdan gelen yardımlarla ve çadırlarda yaşanabilir?

Normal, gündelik akışı sağlamak için de Türkiye ciddi çalışmalar yapıyor, evler, okullar inşa ediyor. Unutmayalım yanı başımızda sefalete ve bombalara terk edilmek istenen bir halk var. Bu talihsiz insanlar şayet yardım eli uzatılmazsa ciddi travmalarla boğuşacaklar. Eğitim olanaklarından yoksun bir nesil ortaya çıkacak, bu hepimiz için büyük bir problem.

“Türkiye’nin Suriye’de ne işi var” diyenler, Suriye’nin Esad rejimi ve Rusya’nın eline bırakıldığı senaryoda Türkiye’nin nasıl büyük problemlerle karşılaşacağını ya düşünmüyorlar ya da görmezden geliyorlar.