Nagehan Alçı: Ben de Ermeni'yim

Akşam yazarı Nagehan Alçı, Hrant Dink'in ölüm yıldönümünde kaleme aldığı yazıyla meslektaşını andı. 'Yılın bu zamanlarında Ermeni'yim' diyor Alçı...

GAZETECİLER.COM

Akşam gazetesi yazarı Nagehan Alçı, Hrant Dink'in ölüm yıldönümünde kaleme aldığı yazıyla meslektaşını andı. Alçı çokça tartışılan 'Hepimiz Ermeni'yiz!' sloganına farkı bir noktadan katılmış. 'Yılın bu zamanlarında Ermeni'yim'

Ben de Ermeni'yim

Hrant Dink'in 3. ölüm yıldönümü
'Benim hayatım kimseyi aşağılamamak üzerine kurulu' diyen bir adamı çok fena aşağıladı bu memleket. Hem de defalarca.
Ve sonunda nihai vuruşu  yaptı. Onu aldı buralardan. Götürdü.
Hrant Dink üç senedir yok.

***
Dink'i vuranlar kendilerini 'adam' zannettiler. Yalnızca tetiği çekeni kastetmiyorum. 'Kan' kavramıyla beyinlerini uyuşturan ve dünyayı 'Türk' ve 'onlar' olarak algılayanları kastediyorum.

***
Bu grup öyle dallı budaklı, öyle her yerde ve hepimizin içinde ki... Onlar ve uzantıları Dink ölünce birbirlerinin sırtlarını sıvazladılar. Aralarında 'erkek adam kulübü' hissiyatı oluşturdular. Ve 'önümüze gelene bir tekme' naralarıyla ortalıkta gezinmeyi vatansever olmak sandılar.

Kimliğini yaşatman için sana bir düşman gerekiyorsa, senin kimliğin hastalıklıdır

Onları Dink zaten çok önceden tanımlamıştı. Şöyle demişti bir keresinde: 'Kendi kimliğini ötekinin varlığına göre konumlandırmak hastalıktır. Kimliğini yaşatman için sana bir düşman gerekiyorsa, senin kimliğin hastalıklıdır.'

***
Bu hastalıklı kimlikler bir vatanseveri aldılar aramızdan. Üstelik saldırgan ayrımcılıklarını 'vatanseverlik' diye takdim etmeye cüret ederek. Hem de sırıtarak. Pis pis sırıtarak...

***
Sırıtırken Dink'in ardından üzülenlere de dil uzattılar üstelik. 'Türk' ve 'onlar' gruplandırmasında 'onlar' grubuna düştüğü için öldürülmesine isyan edenlerin 'Hepimiz Ermeni'yiz' çığlığını dillerine doladılar. Spekülasyonlar ürettiler. Üzüntüyü bile çirkinleştirdiler. İnsanları kendilerinden şüphe ettirdiler.

***
Üç yıl oldu. Geçtiğimiz yıl ve önceki yıl bu zamanlarda da aynı yazıyı yazmıştım.

Maalesef 365 gün daha geçti iyi habersiz... Evet tetikçiler içeride, evet birkaç görevden alınma yapıldı ama sonuç? Maalesef ve hala koca bir sıfır!

Yılın bu zamanında  ben de Ermeni'yim.

Üç yıla bunca ilkel tepki, yükselen ayrımcılık sığdı da cinayetin çözümü sığamadı maalesef. Ya da sığdırılmak istenmedi. Çünkü bu topraklar hala çok 'karanlık'. Ve o 'karanlığın' beslenmek için  düşmanlara ihtiyacı var.
Aslında o düşman kendi düşünce dünyası. Ama onu da çekip vuramayacağına göre...

***
Yılın bu zamanında  ben de Ermeni'yim. Önceki yıllarda olduğum ve tetiği çeken değil, bu zihniyeti yaşatan katil ya da katiller yakalanana kadar her yıl olacağım gibi.
Kim ne derse desin!