Nagehan Alçı, amigo gazeteciler için ne dedi?

Alçı, basının ve yazarların giderek tarafsızlıklarını kaybettiklerini; taraflardan birine körü körüne “angaje”

GAZETECİLER.COM
Nagehan Alçı
da bugün “Amigo Gazetecileri” ekleştiriyor köşesinde…
Umarız, İsmail Küçükkaya’nın gadrine uğramaz…
Neyse…
Alçı, basının ve yazarların giderek tarafsızlıklarını kaybettiklerini; taraflardan birine körü körüne “angaje” olduklarını anlatıyor…
Buyurun okuyun…

 O gazetecilik yapıyor

 Sıklıkla kulağıma gelen ve beni tarif ederken de kullanılan bir cümle var. 'O gazetecilik yapıyor'. Bu cümle kulağa hoş gibi gelse de niyeti pek bir nahoş. Kuzey ve güney kutbuna ayrışmış ülkemizde fanatizm derecesinde taraf tutmayı reddeden, olay ve mekaana göre doğru ve yanlışlarını belirleyen meslektaşlara üstü kapalı bir iğneleme aslında. İğnelemeyi yapanlar 'her ahval ve şerait altında' diyen arkadaşlar.

***

Bu arkadaşlar  'o gazetecilik yapıyor' derken 'o taraf tutmuyor, pozisyon almıyor' demek istiyorlar. Onların kafalarındaki pozisyon 'kati ve değişmez' bir tavır. Dogmatik bir 'kamp beyanı'.  Yani aslında gazeteciliğe taban tabana zıt bir mevzilenme.

***

O nedenle vurmak için de olsa 'o gazetecilik yapıyor' derken aslında doğru bir şey söylüyorlar. Çünkü  gazeteci tavrını önceden belirlediği kişi ve gruba göre değil, gelişmelere ve olaylara göre şekillendirir. Onu 'eleştirel' yapan budur.

***

Örneğin ABD'de gazeteler ve gazeteciler 'Demokrat' ya da 'Muhafazakar' kimliklerini açıklarlar ama bu kimlikleri, her ne pahasına olursa olsun yakın oldukları kanada kol kanat germek için kullanmazlar. Kullanırlarsa gazeteciliklerine halel gelir. Bkz Fox TV örneği. Fox, Bush politikalarını kör bir şekilde desteklediği için müthiş bir inandırıcılık krizine girdi.

***

Ama gelin görün ki bu gün Türkiye'de etraf, kime arka çıkacağı baştan belli olan, bir grup ya da kişiye alkış tutmakla yükümlü insanlardan geçilmiyor. Bunlar gazeteci değil, olsa olsa amigo. Üstelik gazeteci olmadıklarını içten içe bildikleri için, kendileri gibi fanatik güdülerle hareket etmeyenlere vurmak adına 'o gazetecilik yapıyor' diyorlar.

***

Bu insanlar, yani bu gün kendilerine 'en makbul gazeteci' sıfatını dev bir bonkörlükle yakıştırmakta sakınca görmeyenlerin gözünde gazetecilik, yapılmaması gereken bir  şey.

***