Musevi Lobisi Vadi'yi şikayet etti!

ABD'deki Musevi lobisi Türkiye'nin gittikçe anti semitik olduğunu iddia etti. Lobi ayrıca Kurtlar Vadisi Pusu dizisini de Erdoğan'a şikayet etti.

ABD'deki Musevi lobisi Türkiye'nin gittikçe anti semitik olduğunu iddia etti. Lobi ayrıca Kurtlar Vadisi Pusu dizisini de Erdoğan'a şikayet etti.
 
Musevi lobisinin ABD’deki en güçlü örgütlerinden Anti Defemation League -ADL (İnkar ve İftiraya Karşı Birlik) Genel Başkanı Abraham Foxman, Türk toplumunun giderek ve açıkça Musevi ve İsrail karşıtı olmaya başladığını iddia ederek, Türk toplumunda var olduğunu ileri sürdüğü anti semitizmden dolayı Başbakan Recep Erdoğan hükümetini suçladı.

Ankara, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yapılan 'terbiyesiz muamele' için İsrail'den istediği özür mektubunu aldı. Ancak İsrail devletinden beklenilen özür, Yahudi dünyasını memnun etmemiş görünüyor.

Amerika'daki en büyük Yahudi dernekleri arasında yer alan Anti Defemation League (ADL - İnkar ve İftiraya Karşı Birlik) yayınladığı bir açıklama ile Türkiye'nin son günlerde İsrail'e karşı tutumunu eleştirdi.

ADL Genel Başkanı Abraham Foxman tarafından yapılan açıklama da, Türk toplumunun giderek ve açıkça Musevi ve İsrail karşıtı olmaya başladığı iddia edildi. Türk toplumunda var olduğunu ileri sürdüğü antisemitizmden dolayı Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve hükümet sorumlu gösterildi.

Türk medyasını da eleştiren Foxman, Türkiye'de yükselen Yahudi karşıtlığında basının olumsuz bir yol izlediği aktarıldı.

Foxman, "Türkiye'de İsrail karşıtı olmaya ses çıkarmayan ve hatta İsrail karşıtı olmayı teşvik eden genel bir havanın oluşması bizi oldukça endişelendirmektedir." dedi. Başkan Foxman, "Yahudi karşıtlığını teşvik eden bu durumu ABD'deki Museviler olarak göz ardı edemeyeceklerini." dile getirdi.

Erdoğan'a bir de mektup gönderdiğini yaptığı yazılı açıklamada dile getiren Abraham Foxman, Başbakan'a İsrail'i "Küresel barışı tehdit eden" bir devlet konumunda göstermekle eleştirdi.

Foxman ayrıca Türkiye'nin İsrail'e karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) yaptırım uygulaması için çağrıda bulunmasının da anlaşılır gibi olmadığını dile getirdi.

Foxman açıklamasında iki ülke arasında krize neden olan Kurtlar Vadisi'ne de değindi. Kurtlar Vadisi Pusu ve TRT'yi de Yahudi ve Musevi karşıtlığını kışkırtmakla eleştirdi.

Foxman, TRT'de yayımlanan dizi ve Kurtlar Vadisi'nde İsrail ve Yahudilerin kötü ve komplocu gösterilmelerinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

Foxman, Erdoğan'a yazdığı mektupta özetle şöyle dedi: "Türklerin tarih boyunca Musevileri korumasını ve kendilerine hoşgörüyle muamele etmesini her zaman takdir ediyorum. Tarihteki bu tutumlarından dolayı Türk halkına büyük bir saygı duyuyorsak da, yakın geçmişte oluşan ve gittikçe büyüyen Yahudi karşıtı atmosferini göz ardı edemeyiz. Türk hükümetine, Yahudi karşıtlığına karşı açıkça tavır almasını, İsraillileri kötü göstermemesi ve Yahudi devleti İsrail'i tekrar desteklemeye başlaması çağrısında bulunuyoruz."

ADL Başkanı Abraham Foxman, Başbakan Erdoğan'a geçtiğimiz Ekim ayında benzer bir mektup gönderdiğini de hatırlattı...