Murat Bardakçı'dan zehir zemberek cevap!

Medyada yeni ve hayli şenlikli bir plemik başlıyor. Murat Bardakçı bugün Mehmet Y. Yılmaz'a zehir zemberek bir cevap vermiş...

GAZETECİLER.COM
Hürriyet
yazarı Mehmet Y. Yılmaz'ın Habertürk yazarı Murat Bardakçı hakkında yazdıkları ses getirdi. Bardakçı bugün Yılmaz'a cevap verirken adeta saldırı pozisyonuna geçmiş ve ilginç iddialarda bulunmuş. Medyada yeni ve hayli şenlikli bir plemik başlıyor.

Murat Bardakçı'nın Gazete Habertürk'teki yazısı


SİBİRYA SOĞUĞU ADAMI FENA ÇARPARMIŞ

Bana bulaşmak için birkaç senedir fırsat beklediğini tahmin ediyordum. Her zamanki kıt idrâkinin üstüne beyin lobların da yeni geldiğin Sibirya'nın soğuğundan fena etkilenmiş olacak ki, fırsatı şimdi bulduğunu sanmışsın. Ama beni "malûmatfüruşlukla" itham ettiğin yazımın tamamını, özellikle de son iki paragrafını okuyup anlamaya çalışsaydın, yazdıklarımın senin zannettiğin gibi olmadığını öğrenmen belki mümkün olurdu. Hattâ, şimdiki köşene daha yazmaya başladığının üçüncü gününde nasıl bir özür koyduğunu ve senin imzanla çıkan o özür metnini kimlerin kaleme aldığını da keşki hatırlayabilseydin...

Eski sicil âmirinin o günlerde bana senin hakkında gönderdiği telefon mesajlarını hâlâ muhafaza ediyorum.

İşte Mehmet Yılmaz'ın polemiğe neden olan yazısı

Malumatfuruşluk gazetecilikte işe yaramaz

MURAT Bardakçı, geçen gün Haber Türk'teki köşesinde, “Ertuğrul Bey'in Allah'ı kaymış fotoğrafları” başlıklı bir yazı yazdı.

Yazıda Ertuğrul Özkök'ün Tempo Dergisi'nin bu ayki sayısında yayımlanan bir fotoğrafının “ters basıldığını” iddia ediyor. Fotoğrafın ters basıldığını görünce “çok güldüğünü” söylüyor.

“Sayfayı yapan arkadaşlar, Ertuğrul Bey'i mizanpaj aşkına sola baktırmak isteyip resmi çevirmişler ve tabii üst taraftaki resimler de tersine dönmüş. Binlerce senelik ‘vav' harfinin yamuk bir ‘e' halini almasını bir tarafa bırakın, öteki tablodaki ‘Allah' ibaresi de evrime uğramış, bin küsur seneden bu yana sağdan sola okunan Arap yazısı bu bir anda gelen harf devriminin şiddetiyle soldan sağa yazılmış” diye anlatıyor.

Doğrusunu isterseniz ben de Murat Bardakçı'nın yazısına çok güldüm.

Bakın söz konusu tablonun ressamı Balkan Naci İslimyeli bu konuda ne diyor:

“Tempo Dergisi'ndeki söz konusu röportaja fon olarak çekilen fotoğraftaki resimler doğru yöndedir. 1990'dan başlayarak kaligrafinin salt resimsel niteliklerine vurgu yapmak için ve iletişim temasındaki sorunsalı vurgulamak amacıyla yapıtlarımda yazıları tersyüz ederek kullandım. Bu anlamda benim sanatımda kaligrafi anlam üreten yanından çok biçimsel bir güç olarak vurgulanmıştır. Özetle bu duruş bilincin dışında değildir. Bu duruş bilinçle gerçekleşmiştir.”

Görüldüğü gibi “malumatfuruşluk”, gazetecilik mesleğinde insanı yanıltabiliyor.

Bir telefonla sanatçıya ya da derginin sanat yönetmenine ulaşıp, nedenini sormak mesleğimizin olmaz ise olmazlarındandır.