Müjde! Artık yemek kokmayacakmış…

Kim yemek kokmayacakmış?.. Ya da neresi, niçin yemek kokmayacakmış… Söyleyelim:

GAZETECİLER.COM
 
Kim yemek kokmayacakmış?..
Ya da neresi, niçin yemek kokmayacakmış…
Söyleyelim: Kariye Müzesi?..
“Orası da neresi?” diye sormayın…
Edirnekapı’da ufacık bir kilise ama çok eski…
Nefis fresklerle kaplı…
Bu arada bir de ufak reklâm yapalım…
Kariye Lokantası…
Akıl alır gibi değil…
Çok aç karnınıza gidiniz ve çok yavaş yiyerek yemeklerle tatlıların hepsinden tadınız…
Az daha, Kariye’yi yemek kokusundan kurtaran Mutlu Tönbekici’yi unutuyorduk…
Bakın bunu nasıl becermiş…
 
Geçen hafta “Müzede menemen” başlığı altında yazdığım yazıya ilişkin Ayasofya Müzesi Başkan Vekili Doç. Dr. Haluk Dursun’dan bir telefon aldım.
Konuyu hatırlatayım önce: İstanbul’da Bizans döneminden kalan ve 14. yüzyıla ait fresklerin en iyi korunduğu yapılardan biri olan Kariye Kilise-Müzesi uzun süredir öğle vakitlerinde buram buram yemek kokuyor. Zira müze personeli kilise-müze içinde yer alan bölümlerinde kendilerine yemek pişiriyor ve bu koku da bütün müzeye yayılıyor. Bu hem ziyaretçileri rahatsız ediyor hem de o eşsiz fresklerin bozulmasına neden oluyor.
Rehber olan ablam Müjde Tönbekici’nin konuya ilişkin mektubunu köşemde yayınladıktan sonra yine rehber olan Ayşecan Varışlı’dan da bir mektup aldım. Müzeyi her gezdirişinde o da bu yemek kokularından çok rahatsız oluyormuş. Sadece o değil tüm rehberler. İstanbul Rehberler Odası 25 Mayıs 2009 tarihinde müze müdürlüğüne konuyla ilgili bir şikayet dilekçesi yollamış. O vakit dilekçeye cevap verilmemiş ama aynı dilekçe benim yazımla birlikte yeniden yollanınca İstanbul Rehberler Odası’na bu sefer bir cevap yazılmış. Söz konusu cevap bana da yollandı.
Ayasofya Müzesi Müdür Vekili Doç. Dr. Haluk Dursun bey özetle şunu diyor. “ Böyle bir durum elbette ki hiç hoş değil, ancak ibadethane olarak inşa edilen bir binada altyapı eksikliklerinin olması normal. 11 Mayıs 2009 tarihinde 2010 İstanbul Kültür Başkenti Ajansı tarafından Kariye müzesi rölöve, restitüsyon ve tesisat projeleri işinin yapımına başlanmıştır. Kariye Müzesi bahçesinde yeni hizmet binası yapıldıktan sonra hiçbir sorun yaşanmayacaktır. Söz konusu olumsuz davranışların tekrarlanmaması için müze personeli de uyarılmıştır.”
Kendisinin ilgisi için teşekkür ederiz. Bu arada ek bina yapılana kadar personel sandviçe talim edecek anladığım kadarıyla.
Fakat benim anlamadığım şey şu: 2010’a sadece 7 hafta kalmadı mı? 7 haftada İstanbul nasıl olacak da bir kültür başkenti olacak şiddetle merak ediyorum..