Muhteşem yapımcıdan iki Osmanlı kitabı

Muhteşem Yüzyıl dizisinin yapımcısı Tims Production iki Osmanlı kitabı ile sezon arasında izleyicinin ilgisini ayakta tutacak.

Muhteşem Yüzyıl dizisiyle birlikte Osmanlı dönemine olan ilgi artınca dizinin yapım şirketi Tims Production, Yeditepe Yayınları ile işbirliği içinde 2 kitap yayımladı.
 

Osmanlı tarihinin en güçlü veziriazamlarından Pargalı İbrahim Paşa’nın biyografisini konu alan “Kanuni’nin Veziriazamı Pargalı İbrahim Paşa” ve Kanuni döneminde Osmanlı’nın gündelik hayatlarını, âdetlerini, özel tarz ve davranışlarını anlatan “Kanuni Dönemi Osmanlı İmparatorluğu’nda Gündelik Hayat” kitapları Tims Productions’ın katkılarıyla Yeditepe Yayınları’ndan çıktı.

  

Büyük beğeni toplayan Muhteşem Yüzyıl dizisinin yayına başlamasıyla izleyenlerin Osmanlı Dönemi’ne ilgisi giderek arttı.

Dizinin yapım şirketi olan Tims Productions’un, Yeditepe Yayınları ile yaptığı işbirliği sonucunda iki yeni eser raflardaki yerini aldı. “Kanuni’nin Veziriazamı Pargalı İbrahim Paşa” adlı eser, Kanuni Sultan Süleyman kadar merak edilen Pargalı İbrahim Paşa’nın hayatını baştan sona anlatan tek kitap olma özelliğini taşıyor.

 “Kanuni Dönemi Osmanlı İmparatorluğu’nda Gündelik Hayat” adlı eser ise Kanuni döneminde Türklerin gündelik hayatlarını, örf ve adetlerini teferruatlı olarak ele alması ile öne çıkıyor. 

 

Osmanlı tarihinin damgasını vuran veziriazamlarından biri olan Pargalı İbrahim Paşa’nın biyografisi 1900-1909 yılları arasında İstanbul Amerikan Kız Koleji’nde tarih profesörü olarak görev yapan Hester Donaldson Jenkins tarafından, 1911 yılında, Colombia Üniversitesi’nde doktora tezi olarak hazırlanmış ve aynı yıl basılmış.

Eser, Pargalı İbrahim Paşa’nın hayatını baştan sona anlatan tek eser olma özelliğini taşıyor. “Kanunî Sultan Süleyman'ın veziriazamı olan ve Pargalı, Frenk, Maktul, Makbul gibi ünvanlarla tanınan İbrahim Paşa bugünkü Yunanistan'ın Parga adlı şehrinde bir balıkçının oğlu olarak doğmuştu. Manisa'dayken Şehzâde Süleyman'ın maiyetine girdi. Pargalı İbrahim, 1523'te Pîrî Paşa'nın yerine, daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde ve genel teamüle aykırı olarak hasodabaşılıktan veziriazamlığa getirildi. Bu yüzden Makbul İbrahim Paşa diye anıldı.

Ancak kazandığı başarılarla günden güne artan gururu sonunu hazırladı ve 1536'da idam edildi. Artık "Makbul" değil "Maktul”dü.”

 

466 yıl sonra yeniden basıldı

 

1532 ile 1540 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Kuigi Bassano ise  “Kanuni Dönemi Osmanlı İmparatorluğu’nda Gündelik Hayat” adıyla Türklerin gündelik hayatlarını, âdetleri, özel tarz ve davranışlarını anlatan çok önemli bir kitap kaleme aldı. Bassanı’nun 1545’te Roma’da yayınlanan eserinde, temizlikten giyim-kuşama, yiyecek türlerinden atların eğitimine, çocukların gittikleri okullardan sünnet törenlerine, şehirlerin temiz tutulmasından hayvan kesimine kadar gündelik Türk hayat tarzını teferruatlı olarak ele alır. Ayrıca Kanunî'nin sarayını, Hürrem Sultan'ı, Kanunî'nin Hürrem Sultan'a aşkını, P

 
adişahın sarayda nasıl yaşadığını ve haremi anlatır.