Muharrem Sarıkaya: AYM'nin ne denli kıymetli olduğu ancak kaybolduğunda anlaşılır

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre Anayasa Mahkemesi "birçok ülkede olmayan bir şekilde Bireysel Başvuru ile AİHM’in yargılama hakkını elinde tutuyor. ve bunun ne denli kıymetli olduğu ancak kaybolduğunda anlaşılacak..."

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya'nın bugünkü yazısında aktardığına göre Anayasa Mahkemesi’nin üyeliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkındaki kararını yerel mahkemenin tanımaması kararı öncesinde yani AYM'den oy birliği ile karar çıktıktan hemen sonra "AK Parti’nin hukukçu yöneticilerinden biri bazı akademisyen hukukçuları aramış. Hukukçular Anayasa Mahkemesi kararının kesin olduğunu, içerikle ilgisinin bulunmadığını, Anayasa’nın bir maddesinin ihlalinin ortadan kaldırılmaya yönelik olduğunu bildirmiş. Dolayısıyla yerel mahkemenin yargılamayı durdurup, yeniden başlatması gerektiğine vurgu yapılmış."

PEKİ "YEREL MAHKEME AYM KARARINI TAMINAZSA NE YAPILACAK?" SORUSUNUN CEVABI ARANDI MI?

Sarıkaya, bunun üzerine “Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararını aynen bugün uyguladığı gibi tanımama yönünde eyleme gitmesi durumunda ne olacağı da sorgulandı mı?” sorusunu yönelttiğini ve "Konuyu tartışmaya dahi açmadıkları" cevabını aldığını iletti.

"ÖYLE BİR NOKTAYA GELİNDİ Kİ..."

Sarıkaya, görüş alınan hukukçuların isimlerini öğrendiğini ve bu hukukçularla bizzat da konuştuğunu okuyucularıyla paylaştı. "Bundan sonra ne olacak?" sorusuna 6 maddede cevap veren Sarıkaya, yargı kurumlarında gelinen son aşamayı "Öyle bir noktaya gelindi ki yerel mahkeme yargı sürecini, tweet de Anayasa Mahkemesi’ni dün kararının arkasında duramaz halde bıraktı" sözleriyle değerlendirdi.

Sarıkaya, son duruma ilişkin şunları kaydetti:

"EN ÜST YARGU KURUMUMUM GELDİĞİ DURUM BU"

"Oysa Anayasa Mahkemesi bir gün önce saat 14.00’de toplanıp, kararının arkasında durup, yerel mahkemenin direnme hakkını kullanmasının yaratacağı sakıncalara ilişkin bir bildiri çıkaracaktı. Bir tweet her şeyi tıkadı, Anayasa Mahkemesi’ni kararının ardında duramaz halde bıraktı. Üyeler de içerde bu konudaki düşüncelerini açıktan dile getirmiş, hatta bazıları tweet ile ilgili inceleme sürecinin başlatılmasını da önermiş; Başkan yetkisinde olduğu için buna izin vermemiş."

"KIYMETİ KAYBOLDUĞUNDA ANLAŞILACAK"

"Hukukun işlerliği üzerinde zaten bu denli eleştirinin olduğu bir noktada en üst yargı organının geldiği durum böyle. Unutulmasın bu kurum birçok ülkede olmayan bir şekilde Bireysel Başvuru ile AİHM’in yargılama hakkını da elinde tutuyor. Bunun ne denli kıymetli olduğu ise ancak kaybolduğunda anlaşılır…"

Yazının tamamı için tıklayınız