Muhafazakar yazardan Öcalan çıkışı!

Genelde ulusalcı-milliyetçi gazetelerde eleştiri konusu olan Öcalan-devlet temaslarını bu kez Bugün yazarı Ahmet Taşgetiren sorgulama konusu yaptı...

GAZETECİLER.COM
Bugün gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Abdullah Öcalan çıkışıyla günün dikkat çeken köşelerinden birine imza attı. Muhafazakar medyanın önemli isimlerinden olan Taşgetiren, hükümete İmralı'daki görüşmelerle ilgili ilginç sorular

Kürt sorunu için kilit öneme sahip olduğu değerlendirilen Öcalan-devlet temasları genelde ulusalcı-milliyetçi gazetelerde eleştiri konusu olurken hükümeti destekleyen gazetelerde konu genelde görmezden gelinirdi. Ancak, Bugün yazarı Ahmet Taşgetiren konuya dair dolaysız sorularla sessizliği bozdu. Daha çok hükümeti muhattap alan sorularla İmralı temaslarını masaya yatıran Taşgetiren "Anlayan varsa beri gelsin!" dedi.

"Bugüne kadar "Devlet" adına Öcalan'ı yalanlayan bir açıklama da gelmiş değil. Hatta öyle ki, böyle bir görüşmenin olmadığına dair bir açıklama da yok" diyen Taşgetiren, ANF'de yayınlanan 'görüşme notları'nı doğru varsaymaktan başka bir seçenek olmadığını söyledikten sonra sorularını sıralıyor.

"
Kürt sorunun çözümünde ana mecra Devlet-Öcalan görüşmeler" ise "medyadaki bizlerin yazıp çizmeler ne?" diyen Taşgetiren şu soruları yöneltiyor:

Öcalan'ın devletle hükümet ayrımı ve hükümete karşı devletin yanında yer alışı konusunda hükümet ne düşünüyor?

- Başbakan, İmralı'daki görüşmeleri "Açılım"ın neresine yerleştiriyor?

- Başbakan'a göre, Öcalan'ın avukatlar kanalıyla verdiği bilgiler, ne kadar anlamlı? Mesela şu sıralar devletle Öcalan arasında "Barış konseyi" kurulmasına ilişkin bir mutabakata varıldı mı? Gerçekten devlet, Öcalan'la varılan bir mutabakatı nihai planda bağlayıcı görüyor mu? Barış Konseyi gibi bir oluşum için anlaşıldı(!) ise, nedir bu Konsey'in çerçevesi, misyonu?

Devlet-Öcalan görüşmesinde, her görüşme arasında gerçekleşen cinayetler şunlar bunlar nasıl değerlendiriliyor?

- Diyelim son görüşmenin akabinde Öcalan'ın "Barış Konseyi"nden öte "silahlı güçlerin koordinesi"gibi "Demokratik Ulus Kongresi toplama" gibi faaliyetleri teşvik etmesi nereye oturuyor?

Devlet-Öcalan görüşmeleri, BDP için ne anlam taşıyor, Hükümet için ne anlam taşıyor?

- Başbakan ya da ilgili bakan, her görüşme öncesinde ve sonrasında, oraya gidenlerle görüşüyor, bilgi alıyor ve gelişmelerin seyrini ona göre mi izliyor?

- Kürt sorunun çözümünde ana mecra Devlet-Öcalan görüşmeleri de onun dışındaki tüm aktörler, kendilerine göre gelin güvey olmak gibi bir oyalanmanın içinde mi? Bu durumda Kandil ne, dağdaki militan ne, Avrupa'dakiler ne, BDP ne, KCK ne? Ve tabii, medyadaki bizlerin yazıp çizmeleri ne?

- Başbakan ya da hükümet, bunca "önemli" bir görüşmenin hem içinde hem dışında olmak gibi bir rolü nasıl sürdürüyor?

ÖcalanTayyip Erdoğan gibi dominant bir karakter hükümetin başında iken, hükümeti devre dışı bırakan bir görüşmenin "devlet inisiyatifi" ile yürütülebileceğini nasıl düşünebiliyor?

Devlet, şayet Hükümetin bilgisi dahilinde Öcalan'la görüşüyor ise, BDP'nin, Doğu-Güneydoğu'da, AK Parti ile böylesine kıran kırana bir yok etme projesinin içinde yer alması neyin nesidir? Hükümetin bilgisi dahilinde olmayan bir "devlet inisiyatifi" söz konusu ise bu neyin nesidir?

Devlet aklı nasıl bir siyaset izliyor, Öcalan nasıl siyaset izliyor, "devletin elinde"ki Öcalan'a, böylesine tayin edici ve mistik roller yükleyen Kürt hareketi ne yapıyor?


Yazının tamamını okumak için


Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor